tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.1.2017

Amonyum nitratın 100 yıllık tarihi

amonyum-nitratin-100-yillik-tarihi3.jpg

Bitkilerin beslenmesinde önemli rol oynayan amonyum nitrat riskleri de beraberinde getiriyor. Son 100 yılda ihmal ya da kaza sonucu gelişen facialar 2 binin üzerinde can aldı.

Patlayıcı yapımında kullandığı gerekçesiyle yasaklanan nitrat bazlı gübrelerden sodyum nitrat ve potasyum nitrat pazara geri dönmeye hazırlanıyor. Kalsiyum nitrat gübrelerinde de yasağın kontrollü şekilde kalkacağını açıklayan Bakanlık, amonyum nitrata ise aynı toleransı göstermedi. Buna göre amonyum nitratın tarım amaçlı kullanımı tamamen yasaklanacak.

Yanlış depolama felaket getiriyor

Amonyum nitrat normal şartlarda gaz formunda ve zararsız bir şekilde çözünebilen bir kimyasal bileşik. Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan amonyum nitrat büyük oranda gübre amaçlı üretiliyor; ayrıca madencilik ve soğutma amaçlı paketlerin üretiminde de kullanılıyor.

Bitkiler için çok önemli bir besin kaynağı olan amonyum nitrat, depolama ve kullanım yöntemlerine dikkat edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Oksitlenen amonyum nitrat yangın riskini de beraberinde getiriyor.

amonyum-nitratin-100-yillik-tarihi.jpg

İlk olay 100 yıl önce yaşandı

Bu konuda kayıtlara geçen ilk vaka 1916’da İngiltere’de bir barut fabrikasında gerçekleşti. 700 ton amonyum nitrat ve 25 ton TNT’nin yol açtığı patlama sonucu 15 kişi yaşamını yitirmişti. “Büyük Patlama” olarak anılan bu olay İngiltere tarihine de en büyük endüstri kazası olarak geçti.

Teksas Faciası nasıl gerçekleşti?

Tarihteki en büyük sanayi kazalarından biri olan bilinen “Teksas Faciası”, 2,1 bin tonun üzerinde amonyum nitrat yüklü SS Grandcamp gemisinde başlayan yangın sonucu gerçekleşmişti. 581 kişinin hayatını kaybettiği faciadan yalnızca 3 ay sonra, bu kez Fransa’nın Brest limanında bir kargo gemisinde benzer nedenlerle yaşanan patlama 29 cana mal oldu.

amonyum-nitratin-100-yillik-tarihi1.jpg

Denetleme ve önlemler sıkılaştı

Bu iki büyük facianın ardından amonyum nitratın depolanması ve kullanımına uluslararası düzeyde kapsamlı denetimler getirildi. Bu tarihten itibaren kazaların sıklığı azaldı.

Ancak amonyum nitrat 2001 yılında Fransa-Toulouse’da bir gübre fabrikasında yaşanan patlama ile yeniden gündeme geldi. 31 kişinin ölümüne neden olan kazanın nedeni halen kesin olarak bilinmiyor.

2015’te de benzeri yaşandı

2 yıl önce Çin’in Tianjin limanında yaşanan patlama da yine ciddi bir ihmalin sonucu. Bir nitroselüloz deposunda başlayan yangının 800 ton amonyum nitratın depolandığı noktaya ulaşması ile felaket kaçınılmaz olmuş ve 173 kişi yaşamını yitirmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.