Çanakkale-Yenice’de yapılması planlanan termik santral bölgede tarımsal üretimi tehdit ediyor. Oksijen oranıyla dünya ikincisi olan Kazdağları havası ise risk altında!
Başta bitki örtüsü ve hava kalitesi olmak üzere doğal yaşam açısından benzersiz bir zenginliğe sahip Kaz dağları için bugün kritik gün. Bölgede yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali için İnceleme-Değerlendirme Komisyonu Ankara’da toplanırken, sivil toplum kuruluşları Çanakkale’de risk altındaki doğal ve tarımsal yaşama dikkat çekiyor.
Tepkiler sosyal medyada toplanıyor
Çanakkale’nin kapya biberiyle ünlü Yenice ilçesi sınırlarında bulunan Kaz dağları bölgesinde inşa edilmek istenen termik santralin yılda 3,5 milyon ton kömür üretmesi hedefleniyor. Yaklaşık 90 futbol sahası genişliğinde bir alanı yok edeceği belirtilen projeye karşı tepkiler sosyal medyada #kazdağıhepimizin etiketi altında toplanıyor.
16 yeni santral daha planlanıyor
Bugün itibariyle Çanakkale sınırları dahilinde faaliyet halinde olan 3 adet kömürlü termik santral bulunuyor. İnşaatı süren 2 tesisin yanı sıra 16 yeni tesis de proje aşamasında. Özellikle Bandırma-Çanakkale arasında kalan bölge ve Ezine ilçesinde tarımsal üretimin yanında hava ve insan sağlığı da risk altında.
Dünyada havası en temiz ikinci bölge
Çanakkale’nin ticaret hacminin yüzde 88’ini tarım ürünleri oluşturuyor. İlde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 23 bine yakın üretici başta domates, biber, şeftali, kiraz ve elma olmak üzere pek çok ürünü iç ve dış pazara sunuyor. Yenice ilçesinin ev sahipliğini yaptığı Kaz dağlarının Alplerden sonra dünyada oksijen oranı en yüksek havaya sahip olduğu biliniyor.
Çanakkale'ye sahip çık!
“Çanakkale’ye sahip çık” başlığıyla bölgedeki termik santral yapılaşmasına karşı kampanya başlatan TEMA Vakfı, plan halindeki projelerin de hayata geçmesi halinde başta tarımsal üreticiler olmak üzere binlerce insanın yaşamının doğrudan olumsuz etkileneceği uyarısını yaptı.
Etkiler çok geniş bir alana yayılacak
Bölgede kömür madenciliği ve kömürlü termik santrallerin olası etkilerini CALPUFF modelleme sistemi ile hesapladıklarını belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “İşletmeye geçecek tesisler toprak ve insan sağlığının yanı sıra hava kirliliğine yol açan emisyonları da yüzde 50-100 arasında arttıracak. Bu olumsuz etkiler çok uzak mesafelere kadar uzanabilecek” diyor.