Yoğun kar yağışı süs bitkilerini dondururken, narenciye ve zeytin üreticilerini de ciddi zarara uğrattı. Yolların kapanması ise sebze sevkiyatını zorlaştırdı, fiyat artışı yüzde 100’e ulaştı.
Normalin altında seyreden hava sıcaklıkları ve kar yağışı ülkenin geniş bir bölümünde etkisini sürdürüyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde rekor seviyelere ulaşan hava koşulları açık arazilerin yanı sıra seralarda da kayba yol açıyor.
Süs bitkilerinde yüzde 30 kayıp var
İzmir’in Balçova, Menderes ve Urla ilçelerinde süs bitkileri yetiştirilen yaklaşık 500 dönümlük alanda sera örtüleri fırtına ve karın etkisiyle zarar gördü. Üreticiler buzla kaplanan ürünlerini naylon, elyaf, hatta gazete kağıtları ile örterek soğuktan korumaya çalışıyor.
Flora Çiçekçilik firmasından Muhammet Kazdal, son 20 yıldır bölgede görülen en ciddi don olayıyla karşı karşıya olduklarını söylüyor. Bölgedeki süs bitkileri üretiminde kaybın yüzde 30’a ulaştığını söyleyen Kazdal, “Kökü olmasa da üst aksamı donan çiçekler üç ay daha geç büyüyecek” şeklinde konuşuyor.
Zeytindeki zarar Meclis gündeminde
İzmir’de mandalina başta olmak üzere narenciye bahçeleri de don olayıyla karşı karşı karşıya kaldı. İki hafta önce su baskınına teslim olan Mersin’de de portakal ve limon arazilerinin yüzde 80’inde zirai don etkili oldu.
Bu arada Bursa-Gemlik’te de yoğun kar yağışı nedeniyle dal kırılmaları yaşanan zeytin bahçeleri TBMM gündemine taşındı. Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yönelik verdiği soru önergesinde üreticilerin zararlarının karşılanmasını ve kredi borçlarının ertelenmesini talep etti.
Sebze fiyatları 2 katına çıktı
Hava şartları nedeniyle yaşanan kayıplar fiyatlara da yansımaya başladı. Sebze fiyatlarında yüzde 70-100 arasında artış olduğunu söyleyen Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkan Vekili Orhan Doğan, “Geçen hafta 2 TL olarak ıspanak şu anda 4 TL. Lahana 70-80 kuruşken 1,5 TL oldu. Pırasa fiyatları da iki kat artarak 2 TL’ye çıktı” diyor. Brokoli, pancar, karnabahar ve kereviz ise fiyat artışı görülen diğer ürünler.
Yollar kapandı, sevkiyat yapılamıyor
Kar nedeniyle kapanan yolların ürün sevkiyatını zorlaştırması fiyatlardaki yükselişin bir diğer nedeni. Kıyı bölgelerden büyük şehirlere ürün sevkiyatının sekteye uğradığını söyleyen Doğan, “İzmir haline sebze-meyve gelişinde bir sıkıntı yok; ancak Antalya, Adana, Mersin gibi bölgelerden iç kesimlere yapılan sevkiyat ya gecikmeli ya da durmuş durumda” şeklinde konuşuyor.