Tarımsal hibelerden en çok yararlanan yatırımlardan olan güneş panelleri, Antalyalı üreticilerini sulama maliyetlerinin ağırlığından kurtarıyor.
Türkiye’de seracılığın kalbinin attığı bölgelerden olan Antalya-Gazipaşa’nın tarım arazilerinde güneş enerjisi yaygınlaşıyor. Sulama sistemlerine yönelik enerji tedariki için kurulan güneş panelleri üreticilerin maliyetlerini azaltıyor.
Yatırım 5 yılda geri dönüş sağlıyor
Gazipaşa’nın Ekmel bölgesinde 7 dönüm alanda örtü altı sebze üretimi yapan Tunahan Karataş, alternatif enerjiye yönelen üreticilerden biri. Güneş enerjisine geçmeden önce sulamada kullandıkları elektrik bedelinin ayda 350 TL’yi bulduğunu söyleyen Karataş çözümü güneş panellerinde bulmuş. “15-20 bin TL’ye mal ettiğimiz sistem kendisini 5 yılda amorti ediyor. Panellerin ömrü ise 25 yıl” diyen Karataş, “Böylece seranın enerjisini bedavaya sağlıyoruz. Tüm üreticilere bu sistemi tavsiye ederim” diye konuşuyor.
Yenilenebilir enerjinin payı artıyor
Tarım sektöründe yalnızca sulamada değil ısıtma, soğutma, depolama ve aydınlatma sistemlerinde de kullanılıyor. Avrupa Birliği’nde güneş enerjisini de kapsayan yenilenebilir enerji türlerinin tarım sektöründeki payı yüzde 10’a ulaşmış durumda.
Antalya’ya güneş tarlası
Türkiye’de de son olarak Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde bölge üreticilerinin sulama enerjisi ihtiyacına yönelik olarak 33 bin metrekarelik alanda kurulan güneş enerjisi santrali faaliyete geçmişti. Güneş enerjisine yönelik yatırım yapan üretici ve girişimciler tarımsal hibe desteklerinden de önemli ölçüde yararlanıyor.