tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.11.2016

Kanun değişti, her ilçenin ürün deseni belli olacak

Kanun değişti, her ilçenin ürün deseni belli olacak

Tarımsal üretim ve destekleri ilçeye göre düzenleyecek olan yeni havza sistemi kanunda yapılan değişiklikle resmileşti.

Bugün Ankara'da gerçekleşecek olan Milli Tarım Projesi toplantısının öncesinde, tarımda yeni havza bazlı üretim ve destek sistemine geçiş ilk defa resmiyet kazandı. Daha önce Türkiye’yi 30 tarım havzasına ayıran kanunda yapılan değişiklik ile ilçe bazında havza modeline geçilmesine karar verdi.

Her ilçenin ürün deseni belli olacak

Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre kanunda yapılan değişiklik havza sistemini yeniden düzenliyor. “Her ilçe sınırları içerisinde kalan alan ayrı bir tarım havzası olarak belirlenmiştir” ifadesi ile Ekim ayında açıklanan ve 941 havzadan oluşan liste de resmiyet kazanmış oldu.

7 yıl önceki kanun ne diyordu?

İlk olarak 2009 yılında yürürlüğe giren Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar ile tarımsal ürün deseninin belirlenen 30 havzaya göre düzenlenmesi öngörülmüştü. Bu model üretimi Orta Anadolu, Güney Marmara, Kıyı Akdeniz, Çoruh, Van Gölü, Ege Yayla gibi havzalara göre düzenliyordu.

Yeni sistemde her ilçede üretilecek tarım ürünleri bu listeye göre düzenlenecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamalara göre, üreticiler yalnızca bulundukları havza için öngörülen ürünleri ürettikleri sürece desteklerden faydalanabilecek.

Son iki yılın destek ödemelerine dair karar

2015 ve 2016 yılına dair desteklere dair de kanuna geçici bir madde eklendi. Bu maddeye göre, geçmiş kanunlar çerçevesinde son iki yılın destek ödemelerine dair tamamlanmayan iş ve işlemler için son tarih 31 Aralık 2018 olarak belirlendi.

Yeni sistemde hangi bölgelerde hangi ürünlere destek verileceğine dair ayrıntıları tarlasera.com Foto Galeri sayfalarından öğrenebilirsiniz. 941 ilçenin ve destek kapsamındaki ürünlerin tam listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.