tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.11.2016

Türkiye kimyasal gübreden vaz mı geçiyor?

Türkiye kimyasal gübreden vaz mı geçiyor?

Başbakan Yıldırım, “Kimyasal gübre işinden yavaş yavaş çıkacağız” dedi. Peki tarımda kimyasal bitki besleme ürünlerinin kullanımından vazgeçmek gerçekçi mi?

Başbakan Binali Yıldırım bugün Erzincan’da yaptığı açıklamada ülke genelinde biyolojik gübreye yönelineceğini söylerken, “Kimyasal gübre işinden yavaş yavaş çıkacağız” şeklinde konuştu.

Nitratlı gübre yasağıyla ilgili konuşan Yıldırım, “Kimyasal gübrenin verime faydası oluyor, ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor. Organik ve biyolojik gübre ürün miktarını ve kalitesini arttırıyor” dedi.

Türkiye’de kullanılan bitki besleme ürünlerinin 3’te 1’ini oluşturan nitratlı gübrelerin satışı bomba yapımında kullanıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz Haziran ayında yasaklanmış, satış yasağının 2017 Şubat’ına kadar süreceği açıklanmıştı.

turkiye-kimyasal-gubreden-vaz-mi-geciyor1.jpg

Gübre kullanımı 6 kat arttı

Hektar başına ortalama 95 kg gübre kullanılan Türkiye kimyasal gübre tüketiminde dünyada 73’üncü, Avrupa’da ise 27’inci sırada bulunuyor. Azot bazlı gübrelerde ise 1,5 milyon tonluk tüketimiyle dünya genelinde 8’inci sırada geliyor.

1960 yılından bu yana dünya çapında kimyasal gübrelerin kullanımı 6 kat artarak 180 milyon tona ulaştı. Türkiye’de de son 15 yıl içinde kimyevi bitki besleme ürünlerinin tüketimi 3’te 1 oranında artış gösterdi.

Batı Avrupa kimyasal gübrede ilk sırada

Kimyasal gübreler tarla bitkilerinden örtü altı üretime ve meyve yetiştiriciliğine kadar pek çok tarım ürününde verim artışı sağlamak amacıyla kullanılıyor. Hollanda, Lüksemburg, İrlanda ve İngiltere kimyasal gübre tüketiminde başı çeken ülkeler.

Son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan biyolojik gübrelerde ise 2020 yılına kadar pazarın yüzde 14 oranında büyümesi bekleniyor. Dünya genelinde biyolojik gübrelerin yüzde 35’i Avrupa ülkelerinde kullanıyor.

turkiye-kimyasal-gubreden-vaz-mi-geciyor3.jpg

Organik gübrelerin payı binde 1’den az

Buna karşın dünya genelinde bitki besleme uygulamalarının büyük bir kısmı kimyasal bazlı ürünler ile gerçekleştiriliyor. ABD’de 40 milyar dolarlık bitki besleme pazarının yalnızca 60 milyonunu organik gübreler oluşturuyor. Bu da binde 1’den az bir orana denk düşüyor. Türkiye’de de tarım alanlarının genişliği ve ürün çeşitliliği düşünüldüğünde kimyasal gübre tüketiminden bir bütün olarak vazgeçilmesi mümkün görünmüyor.

Hindistan’da organiğe geçiş planı gerçekleşmedi

20. yüzyılın ortalarından itibaren hızla yaygınlaşan modern kimyasal gübreler, dünya genelinde Yeşil Devrim olarak bilinen tarımsal verimlilik artışının mimarlarından biri olarak görülüyor. Verimde gübreye bağımlılık ve arazi yapılarındaki uzun vadeli etkiler ise eleştiri noktalarını oluşturuyor.

Hindistan Tarım Bakanı K. P. Mohanan, 2015 yılı başında ülke genelinde kimyasal gübreleri yasaklamayı ve 2016’dan itibaren tamamıyla organik gübre kullanımına geçmeyi düşündüklerini söylemişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.