tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.10.2016

Genç biyomühendislerin projesi ABD’de yankı buldu

Genç biyomühendislerin projesi ABD’de yankı buldu!

İzmir’de tarımsal atıklardan yola çıkarak enerji reaktörü ve yalıtım malzemesi üreten iki genç bilimci, ünlü teknoloji geliştirme merkezi Silikon Vadisi’ne davet edildi.

Ege Üniversitesi bünyesindeki ideEGE Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde görev yapan genç araştırmacılar, tarımsal atıklardan yola çıkarak iki buluşa imza attı. Enerji ve yapı sektörüne yönelik sürdürülebilir kaynak oluşturmayı hedefleyen projeler ABD’de de ilgi uyandırdı.

Tarla ve sera atıklarından elektrik

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Emre Yağcıoğlu, biyoyakıt üretiminde verimi arttırmayı hedeflediği projesi ile tarımsal atıklardan elektrik üreten bir reaktör geliştirdi. Yağcıoğlu projesinde sebze, mısır, şekerpancarı ve zeytin üretiminde ortaya çıkan atıklardan faydalandı.

“Üreticilerin bir kenara koydukları bu çok kıymetli atıkları toplayarak elektrik üretmemiz mümkün" diyen Yağcıoğlu, enerji sektöründeki yatırımcılarla görüştüklerini ve Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın “tekno-yatırım” fonunu almayı hedeflediklerini söylüyor.

Başka bir yalıtım da mümkün!

Üniversitenin Biyomühendislik bölümünden mezun olan Turgut Mesut Yılmaz ise mısır ve buğday sapları ile mantar hücrelerinden yararlanarak ısı yalıtım malzemesi geliştirmeyi başardı. Biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilen yalıtım panellerinin inşaat maliyetlerini yüzde 20 düşürdüğünü söyleyen Yılmaz, “Bu proje ile ABD’deki Silikon Vadisi’ne davet edildik. Projenin Türkiye’de de hayata geçmesini istiyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.