Adıyaman’ın Sofraz pirinci ile ünlü Besni ilçesinde HES projesi 2 bin dönüm tarım arazisini susuz bıraktı.
Hidroelektrik santrallerin (HES) sayısının 14’e çıktığı Adıyaman’da üreticilerin tepkileri de artıyor. Besni ilçesinde inşa edilen HES’e karşı açıklama yapan üreticiler, tarım arazilerini besleyen su kaynaklarının ellerinden alındığını dile getirdi.
20 bin dönüm susuz kaldı
Üçgöz mevkiinde inşa edilen Besni Hidroelektrik Santrali’nin üzerine kurulduğu Değirmen çayından proje öncesine kadar yaklaşık 10 köyün faydalandığı söyleyen üretici Mehmet Akkuş, “2 bin dönüm araziyi besleyen su yolu artık yok. Hiçbirimizin haberi veya bir sözleşme olmadan suyumuzu elimizden alıyorlar” diyor.
Araziler sulu olarak tapulu
Proje henüz elektrik üretimine geçmezken tarım arazilerinde susuz üretime geçmek zorunda kaldıklarını belirten Akkuş, “Arazilerimiz sulu olarak tapuludur. Bununla ilgili dilekçeleri gerekli makamlara gönderdik. Yetkilileri göreve davet ediyoruz” şeklinde konuşuyor. HES projesinden etkilenen bölgede domates, biber, maydanoz ve hıyar gibi sebzelerin yanı sıra çeltik üretimi de yapılıyor. Ünlü Sofraz pirincinin üretim merkezi de yine Besni ilçesi.
Kahta’da da HES yıkımı
Adıyaman’da bu yılın başında Kahta ilçesine inşa edilen HES’e karşı 15 köyden üreticiler bir araya gelerek eylem yapmıştı. Üreticiler projenin sulu tarımı bitireceğini söylerken Kahta Belediye Başkanı Abdurrahman Toprak da proje için verilen izinlerin iptali için çalıştıklarını belirtmişti.
2 HES daha yolda
MW bazında üretilen elektriğin yüzde 86'sının HES'lerden sağlandığı Adıyaman'daki 25 elektrik üretim tesisinin 14’ünü HES’ler oluşturuyor. İlde Bizna Bendi ve Çağlayan adını taşıyan 2 adet HES projesi daha yapım aşamasında bulunuyor.