tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.9.2016

Sulamada günü değil geleceği kurtarmak gerek

sulamada-gunu-degil-gelecegi-kurtarmak-gerek.jpg

Avrupa Sulama Birliği’nden Francesco Monteduro, “Türkiye’de üreticiler modern sulamanın kritik öneminin farkında” diyor.

Ne yok sayılabilecek bir gerçeklik ne de çıkışsız bir felaketin senaryosu… Tüm bilimsel öngörüler ve veriler su krizinin gezegenin tümünü ilgilendiren ciddi bir risk olduğunu kanıtlıyor. Pek çok ülke su ve tarım alanında planlarını bu gerçeklik üzerine kuruyor. Bu bir anlamda günü kurtarmak ile geleceği kurtarmak arasında yapılacak bir seçim demek.

Dünyada ve Türkiye'de su kaynaklarının yaklaşık 5'te 4'ü tarımsal üretimde kullanılıyor. Bu da suyun kaderi tarımın ellerinde demek! Bu kaderin iyi yönde yazılabilmesi için iki kilit nokta var: Tarımda verimliliği arttırmak ve tarımsal sulamayı daha efektif hale getirmek. Yani israfı önleyerek, daha az su ile daha çok üretim yapabilmek.

Avrupa Sulama Birliği (EIA) su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir şekilde kullanılabilmesi için çalışıyor. EIA'dan Franscesco Monteduro, tarlasera'ya damla sulama başta olmak üzere modern teknolojilerinin kuraklık tehdidine karşı hayati olduğunu vurguladı.

 

Sulama sektörü muhtemel bir su krizine ne kadar hazır? Bunun için ne gibi önlemler alınıyor?

İklim değişikliği ve sonuçlarına bağlı olarak sıcak hava dalgaları ve kuraklık, su kaynaklarının daha hassas bir biçimde kullanılmasını gerekli kılıyor. Bunun için giderek daha çok alanda yerçekimi sulama, yağmurlama ve damla sulama gibi yöntemler kullanılıyor. EIA da bu kaynakları yönetmede kullanılan hizmet, uygulama ve ürünleri geliştirme ve geleceğe katkıda bulunma amacında.

Tarımsal sulamada yeni yöntemler ne gibi avantajlar sağlıyor?

Bu teknolojiler üreticilerin kaynak kullanımını en alt seviyeye indirgiyor ve kârlılığın en üst seviyeye çıkmasına imkan yaratıyor. Kullanışlılığı ve etkisi bakımından damla sulama sistemi en sürdürülebilir metot.

Damla sulamayı ön plana çıkaran özellik nedir?

Bu sayede birçok üretici verimini ve kazancını başarılı bir şekilde arttırıyor. Aynı zamanda su, gübre, enerji, işgücü, kimyasal uygulamalar, yabancı ot kontrolü, ekipman kullanımı ve sigorta giderlerinden de tasarruf ediyor.

Sulamada günü değil geleceği kurtarmak gerek!

Su politikaları ve modern sulama açısından sizce hangi ülkeler örnek alınabilir?

Avrupa Birliği yasalarının etkinliğini kanıtlamış sulama yöntemlerinin tümünün kullanımı için teşvikler vermesi gerekli. Damla sulamanın önemli rol oynadığı ABD, İsrail ve Batı Avrupa ülkeleri ise sulama yöntemleri açısından en ileri örnekler.

Sulama alanında bakıldığında Türkiye tarımını nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye’deki üreticilerin maliyetlerini kontrol altında tutarak topraklarının verimliliğini arttırması gerekli. Bitki, toprak, besin maddeleri ve suyu bütünleştiren bir faktör olarak damla sulama bu açıdan en iyi yatırım. Türkiye’de üreticilerin de bunun farkında olduğunu düşünüyorum.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.