Bakanlığın açıkladığı Milli Tarım Projesi ile üretilecek ürün ve destekler bölgelere göre düzenlenecek. Planlı üretime geçiş için havza sisteminden sonuç alınması büyük önem taşıyor.
Tarım sektöründe bir dizi yeni uygulama içereceği belirtilen Milli Tarım Projesi’nin 2017 yılı itibariyle hayata geçirileceği açıklandı. Proje, Türkiye tarımının en köklü sorunlarından olan plansız üretim ve arazi parçalılığına çözüm getirme amacında.
Her bölgenin ürün paleti belli olacak
Proje kapsamında sözü edilen “havza” bazlı üretim planı en çok ilgi çeken başlıklardan biri oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 941 üretim havzasının belirlendiğini dile getirdi. Buna göre, her havzada bölge koşullarına uygun ürün alternatiflerinin dışına çıkan üreticiler destek alamayacak.
Kronik sorun için yeni umut
2014 yılında yasalaşan, ancak beklentilerin gerisinde kalan arazi toplulaştırma süreci de proje kapsamında ele alınıyor. 2017 itibariyle nadasa terk edilmiş alanların küçültülmesi ve ekim yapılmayan arazilerin devreye sokulması amaçlanıyor. Projede ilk hedef ise tarımsal hasılada 11 milyar TL’lik artış.
2017 hedefleri gerçekçi mi?
Projenin verim ve kendine yeterlik açısından umut verici olduğunu söyleyen tarım ekonomisti Yrd. Doç. Dr. Figen Ceylan, “Havza bazlı üretim, üretilecek ürün ve girdilerin önceden belirlenmesi ve bölge temelli yeterlilik organizasyonu anlamına geliyor. Ancak tarımsal yayım faaliyetleri uygulama öncesi ve süresince etkin şekilde uygulanmalı. Projeler ancak bu sayede beklenen sürede sonuç verebilir” yorumunu yapıyor.
Bölgeye göre teşvik planlamayı kolaylaştırır
Ceylan, tarımsal desteklerin ürün veya miktar yerine bölgeye göre belirlenmesinin de önemli olduğunu vurguluyor. “Hem yapılacak harcamaların hem de yıllık girdi ve çıktıların öngörülebilir olmasıyla ürün planlaması ve tarımsal muhasebe uygulamaları da kolaylaşacak” diyen Ceylan, “İç yeterlilikler ve dış gereksinimlerin etkin şekilde izlenmesi, pazarlama ve tüketici refahını da olumlu yönde etkileyecektir” şeklinde konuşuyor.