tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Üretimde “havza” dönemi plansızlığı çözecek mi?

26.9.2016

Üretimde “havza” dönemi plansızlığı çözecek mi?

Üretimde “havza” dönemi plansızlığı çözecek mi?

Bakanlığın açıkladığı Milli Tarım Projesi ile üretilecek ürün ve destekler bölgelere göre düzenlenecek. Planlı üretime geçiş için havza sisteminden sonuç alınması büyük önem taşıyor.

Tarım sektöründe bir dizi yeni uygulama içereceği belirtilen Milli Tarım Projesi’nin 2017 yılı itibariyle hayata geçirileceği açıklandı. Proje, Türkiye tarımının en köklü sorunlarından olan plansız üretim ve arazi parçalılığına çözüm getirme amacında.

Her bölgenin ürün paleti belli olacak

Proje kapsamında sözü edilen “havza” bazlı üretim planı en çok ilgi çeken başlıklardan biri oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 941 üretim havzasının belirlendiğini dile getirdi. Buna göre, her havzada bölge koşullarına uygun ürün alternatiflerinin dışına çıkan üreticiler destek alamayacak.

Kronik sorun için yeni umut

2014 yılında yasalaşan, ancak beklentilerin gerisinde kalan arazi toplulaştırma süreci de proje kapsamında ele alınıyor. 2017 itibariyle nadasa terk edilmiş alanların küçültülmesi ve ekim yapılmayan arazilerin devreye sokulması amaçlanıyor. Projede ilk hedef ise tarımsal hasılada 11 milyar TL’lik artış.

uretimde-havza-donemi-plansizligi-cozecek-mi2.jpg

2017 hedefleri gerçekçi mi?

Projenin verim ve kendine yeterlik açısından umut verici olduğunu söyleyen tarım ekonomisti Yrd. Doç. Dr. Figen Ceylan, “Havza bazlı üretim, üretilecek ürün ve girdilerin önceden belirlenmesi ve bölge temelli yeterlilik organizasyonu anlamına geliyor. Ancak tarımsal yayım faaliyetleri uygulama öncesi ve süresince etkin şekilde uygulanmalı. Projeler ancak bu sayede beklenen sürede sonuç verebilir” yorumunu yapıyor.

Bölgeye göre teşvik planlamayı kolaylaştırır

Ceylan, tarımsal desteklerin ürün veya miktar yerine bölgeye göre belirlenmesinin de önemli olduğunu vurguluyor. “Hem yapılacak harcamaların hem de yıllık girdi ve çıktıların öngörülebilir olmasıyla ürün planlaması ve tarımsal muhasebe uygulamaları da kolaylaşacak” diyen Ceylan, “İç yeterlilikler ve dış gereksinimlerin etkin şekilde izlenmesi, pazarlama ve tüketici refahını da olumlu yönde etkileyecektir” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.