Türkiye’nin Gümrük Birliği ile olan anlaşmasına tarım ürünlerinin de dahil edilmesi planlanıyor. Uzmanlar değişikliğin ihracata olumlu etkisi olacağı görüşünde.
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili belirsizliklerle dolu bir süreçte geçiliyor. Ancak tarım alanında başlatılan yeni projeler bu zorlu sürecin kaldıracı olmaya aday. Öte yandan Türkiye’nin 20. yılı bulan AB Gümrük Birliği üyeliğinin tarım ekseninde güncellenmesi de gündemde.
Görüşmeler yeni yılda başlayacak
Söz konusu değişiklik ilk olarak geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Brüksel’deki Türkiye-AB zirvesinde gündeme gelmişti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün yaptığı açıklamada ise görüşmelerin 2017 itibariyle başlayacağını belirterek, “AB dahilinde duvarları kaldırarak tarım ürünlerinin fiyat anlamında homojen bir yapıya kavuşmasını sağlayacağız” dedi.
Yalnızca işlenmiş ürünler gümrükten muaf
1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması kapsamında yapılan ticaretin yüzde 95’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Gıda alanında ise yalnızca işlenmiş tarım ürünleri Gümrük Birliği kapsamında. TÜMESKOM Genel Başkanı Burhan Er tarım ürünlerinin de kapsama dahil edilmesinin ihracata olası etkilerini tarlasera.com’a değerlendirdi.
İhracat kapasitesini arttıracak
Söz konusu değişiklik gerçekleştiği takdirde Türkiye’nin tarımsal ihracatının gelişeceğini belirten Er, “Bizi en çok bugüne kadar en çok düşündüren şey de Almanya, Hollanda, Fransa gibi AB ülkelerdeki yüksek vergilerdi. Eğer bu gerçekleşirse üretim ve ihracat kapasitemiz artacaktır” yorumunu yapıyor.
Avrupa Türkiye’yi kaybetmek istemiyor
Türkiye’nin hali hazırda Avrupa’ya yoğun bir ihracatının olduğunu hatırlatan Er, “Dünyanın adeta gıda savaşlarına hazırlandığı bir dönemde hiçbir Avrupa ülkesi Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. AB geleceğini düşünerek tarım konusunda Türkiye ile istişare yapmak durumunda. Üreticiler ve sivil toplum olarak biz de tarım standartlarımızı ve kalitemizi geliştirerek hazırlanıyoruz” diye konuşuyor.
Türkiye 4 ülkeden biri
Türkiye bugün itibariyle AB üyesi olmayıp Gümrük Birliği’nde yer alan 4 ülkeden biri. Aynı konumdaki diğer ülkeler ise Andorra, San Marino ve Monako. Gümrük Birliği anlaşması Türkiye’nin AB ülkeleri ile son 20 yılda katlanarak artan ithalat ve ihracat hacmindeki en önemli faktör olarak gösteriliyor. Öte yandan Türkiye’nin ihracatının yoğunlukla hammadde, ithalatının ise mamul ürünler ağırlıklı olması Gümrük Birliği ile eleştirilerin başında geliyor.