tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.7.2016

AB müzakerelerinde tarım ve gıda atılımı

AB müzakerelerinde tarım ve gıda atılımı

Son dönemde bir belirsizlik bulutunun ardına giren Türkiye-AB müzakerelerinin tarım ve gıda ayağında yeni proje heyecanı yaşanıyor.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasında süren mali işbirliği çalışmalarının tarım ayağında yeni bir proje başlatılıyor. Proje, tarım ve gıda ürünlerinin resmi kontrollerinde görevli personelin eğitimini esas alıyor.

AB gıda mevzuatı eğitimi verilecek

AB ile yürütülen müzakerelerin “Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı” başlığını taşıyan 12. Faslı kapsamında bin 400 personele AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim verilecek.

Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ve Macaristan Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek projenin toplam bütçesinin 2 milyon Euro olduğu, bu tutarın 100 bin Euro’sunun ise Türkiye tarafından karşılanacağı belirtiliyor.

Önce yasal uyum, sonra uygulama

Tarladan sofraya güvenilir gıdanın tedariki için üretim aşamalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, “Bunun için mevzuatın hazırlanması, uygulamaya yönelik insan kaynaklarının oluşturulması, kapasitenin geliştirilmesi ve bunun kabul edilebilir standartlar içinde olması gerekiyor” diye konuştu.

Uyum için “hayli çaba gerekli”

30 Haziran 2010 tarihinde açılan ve bugün itibariyle mevcut durumu “Hayli Çaba Gerekli” olarak tanımlanan 12. Fasıl, gıda güvenliği konusunda AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin hazırlanmasını öngörüyor. Türkiye-AB müzakerelerinin 11. Faslını oluşturan “Tarım ve Kırsal Gelişim” başlığı da 12. Fasıl ile aynı statüde bulunuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.