E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
9.8.2016
Türkiye tarımı için modernleşmenin ilk adımlarının atıldığı Konya Ziraat Numune çiftliği, Cumhuriyet dönemi ile birlikte gelecek büyük atılımların ilk habercisiydi.
Sanayi Devrimi ile birlikte tüm dünyayı etkisi altına alan sanayileşme rüzgârı Osmanlı’yı da etkileyip birçok girişimi beraberinde getirse de, ülkenin tarıma dayalı ekonomi özelliğini değiştirememişti. Nitekim 19. yüzyıla gelindiğinde ülkenin gelirinin yüzde 65’ini tarım üretimi oluşturuyordu. Öte yandan zaman içerisinde ibreler tarımda modernleşme faaliyetlerini işaret etmeye başladı.
Modern tarımın pilot bölgeleri
Özellikle 19. yüzyılın son dönemide alınan kararlarla tarım ve hayvancılıkta çağdaş düzeye ulaşabilmek adına İstanbul ve Anadolu’nun birçok ilinde çeşitli çiftlikler kuruldu ve tarımı teşvik etmek için birçok uygulama gerçekleştirildi. Geniş araziler üzerine kurulu, Anadolu’da tarımın geliştirilmesinin öncüsü olarak kabul edilebilecek bu çiftliklerdeki faaliyetlerde, daha fazla ve nitelikli ürün yetiştirme hedefi ön plandaydı.
Buğdayda yenilik bu çiftlikte başladı
Tarımın modernleştirilmesi için devlet gözetiminde sürdürülen uygulamalardan biri de Konya’da Vali Semih Bey’in teşvik ve himayesinde yapılan çalışmalardı. Bunun için Konya’da bir de Konya Ziraat Numune Çiftliği kurulmuştu. Çalışmalar neticesinde bölgede modern yöntemler kullanılarak buğday kalitesinin artması sağlanmış ve bol miktarda urun elde edilmişti. Normal tarlalarda buğday boyları dizlere ulaşamazken, modern tekniklerin kullanıldığı tarlalarda buğdaylar insanın yarı beline kadar geliyordu.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.