E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
9.8.2016
Aydın’da aşırı sıcaklar nedeniyle güneş yanıklığı sorunuyla boğuşan tarla domatesinde fiyatlar beklentileri karşılamıyor.
Aşırı sıcaklar Ege’de açık arazilerde sürdürülen domates üretimini olumsuz etkiliyor. Aydın-Efeler’de güneş yanıklarının yaşandığı tarla domatesleri üreticilerin rekolte açısından beklentilerini karşılayamadı.
Aydın’ın domates üssü
Yıllık domates üretimi 90 bin tona yaklaşan Aydın’da tarla domatesi tarım arazileri arasında önemli bir yere sahip. İlde domatesin merkez üssü ise 25 bin ton ile Efeler ilçesi. İlçede 7 bin 200 dekar alanda çoğunluğu açık arazi olmak üzere domates üretimi yapılıyor.
Sıcağın fazlası zarar!
Ancak Efelerli domates üreticileri için 2016 yılı hava koşullarından dolayı istenilen düzeyde geçmiyor. “Sıcak hava domatesin olgunlaşmasında iyi bir etken olsa da fazlasının da ne kadar zararlı olduğunu gördük” diyen domates üreticisi İlyas Karakaş, ürünlerin önemli bir kısmında güneş yanıkları oluştuğunu belirterek, “Güneş yanığı bulunan ürünler kaliteyi etkiledi. Bu alımlar noktasında üreticinin beklediği fiyatları aşağıya çekti” diyor.
Fiyat 25 kuruşta sabitlendi
Son yıllarda girdi maliyetleri artarken domates fiyatlarının değişmediğini vurgulayan Karakaş, “Mazot, gübre, işçi ve diğer maliyetler her yıl değişiyor. Ama geçen yıl kilosu 25 kuruştan satılan domatesin fiyatı bu yıl da değişmedi. Domates artık ‘kırmızı altın’ olma vasfını kaybetti” diye konuşuyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.