Tarımsal üretimin artışına paralel olarak dünya genelinde tüketilen bitki koruma kimyasallarının 2020’de yüzde 6’ya yakın oranda artması bekleniyor.
Tarımsal üretimin artması ve daha fazla verim arayışı modern bitki koruma yöntemlerinin de tüm dünya genelinde yaygınlaşmasını beraberinde getiriyor. 58 milyar dolara ulaşan küresel pestisit pazarının önümüzdeki 4 yıl içinde de yüzde 5,79 büyüyeceği tahmin ediliyor.
Tartışmalar son yıllarda alevlendi
Son yıllarda bitki ve insan sağlığına dair riskler barındıran kimi kimyasallar başta Avrupa olmak üzere pek çok bölgede yasaklılar listesine girerken, diğer yandan kimyasal yöntemlere alternatif bitki koruma uygulamaları da popülerliğini arttırıyor. Özellikle petrokimya ve inorganik hammaddeler kullanılarak üretilen sentetik pestisitler nedeniyle çevresel kaygılar artınca biyopestisitlere yönelik büyüyen bir talepten söz etmek mümkün.
Üreticiler yola güvenli ürünlerle devam ediyor
Ancak bu gelişmelere karşın geleneksel bitki koruma pazarı da gelişimine aynı hızla devam ediyor. Giderek artan nüfusa karşı tarım alanlarının daralması bitki korumanın önemini hiç olmadığı kadar arttırırken, üreticiler de yollarına güvenli ürünlerle devam ediyor.
Researches and Markets’ın yayınladığı “Küresel Pestisit Pazarı, Trendler ve Tahminler” başlıklı rapora göre, 125 milyar dolarlık bitki koruma ürünleri pazarında en büyük payı halen 58,46 milyar dolar ile kimyasal bazlı pestisitler oluşturuyor.
Biyopestisitlerde bilgi ve deneyim eksikliği var
Raporda pek çok gelişmiş ülkenin biyopestisit kullanımıma yönelik teşvikler sunmasına karşın, üreticileri bu konuda henüz yeterince farkındalık ve deneyim sahibi olmadığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle dünya genelinde uzun bir süre daha bitki koruma pazarına geleneksel pestisitlerin hakim olması şaşırtıcı olmayacak.