Tarımın zirvesini sallayan Dow-DuPont birleşmesi resmiyet kazandı. Üç iş konula ayrılacak yeni şirketin lokomotifi tarım bilimleri olacak.
Tarım sektörünün zirvesinde dengeleri değiştiren Dow ve DuPont’un birleşme Aralık ayında aldığı birleşme kararı resmiyet kazandı. Her iki şirketin hissedarlarının birleşme işlemini onayladıkları açıklandı.
Bu yıl içinde tamamlanacak
Dow ve DuPont’un şirket evliliğinden her biri kendi alanında faaliyet gösteren üç bağımsız şirket doğacak. Oluşacak çatı şirketin isminin ise DowDuPont olacağı geçtiğimiz Şubat ayında deklare edilmişti. Birleşme işlemlerinin 2016 yılının ikinci yarısı içinde tamamlanacağı öngörülüyor.
Teknoloji ve inovasyon temelli
Tüm paydaşlar açısından önemli faydalar sağlayacak üç teknoloji ve inovasyon temelli bilim şirketine doğru büyük bir adım atıldığını ifade eden Dow Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris, “Dow ve DuPont hissedarlarının bu tarihi birleşmenin onaylanması için verdikleri olağanüstü destek, DowDuPont’un temsil ettiği değer önerisiyle yükselen hissedar değerinin açık bir ifadesi” diyor.
Üreticilere yeni seçenekler yaratacak
Sırada ilgili yetki alanlarındaki düzenleyici kurumlarla yapılacak çalışmalar olduğunu söyleyen DuPont Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ed Breen ise, “Bu birleşmenin hissedarlarımız için uzun vadeli, sürdürülebilir bir değer, müşterilerimiz içinse üstün çözümler ve seçenekler yaratacağına inancımız tam” şeklinde konuşuyor.
Bağımsız şirketler sırasıyla tarım, malzeme bilimi ve özel ürünler alanlarında çalışacak. 18,5 milyar dolar pazar payıyla sektörün zirvesine yerleşmesi beklenen tarım kolu birleşmenin en önemli parçasını oluşturuyor.
Zirvede yeni arayışlar
Tarım sektörünün “6 büyükler”inden ikisi olarak kabul edilen Dow ve DuPont tarımda tohum ve bitki koruma alanlarında faaliyet gösteriyor. 2015 sonunda açıklanan birleşme kararının ardından Monsanto, Syngenta, Bayer ve BASF’te de yeni arayışlar hız kazanmış ve karşılıklı teklifler gerçekleşmişti.
Çin kimya firması ChemChina’nın Syngenta’yı satın alma kararının ardından halen süren görüşmeler ve Monsanto’ya yaptığı teklif reddedilen Bayer’in yeni bir teklif sunup sunmayacağı sektörün zirvesinde merakla beklenen diğer gelişmeler.