tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.7.2016

Antalya’ya güneş tarlası geliyor

Antalya’ya güneş tarlası geliyor

Antalya-Döşemealtı’da kurulan güneş enerji santrali bölgedeki sulama birliklerinin elektrik maliyetlerini sıfıra indirmeyi hedefliyor.

Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde kurulan güneş enerji santrali Ağustos ayında faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Bölgede tarımsal sulamada kullanılan elektriğin tamamıyla güneş enerjisinden elde edilmesini sağlayacak tesis bu özelliğiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş olacak.

Sulama kooperatifleri faydalanacak

Mellidağ bölgesinde 33 bin metrekare alanda kurulan ve “güneş tarlası” olarak tanımlanan santral yılda 2,7 milyon kW/sa enerji üretecek. Sulama kooperatifleri ve birliklerinin elektrik maliyetlerini sıfıra indirmeyi hedefleyen tesisin sisteme entegresi bu ay içinde tamamlanacak. Santralin Ağustos ayında ise ulusal elektrik ağına dahil olması bekleniyor.

Hedef elektriği ücretsiz yapmak

Bölgedeki üreticilerin elektriğe ücret ödemeden sulama yapabileceklerini belirten Antalya Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Murat Demir, “Üretilen enerji dağıtım sistemine kW/sa olarak ölçülerek verilecek. Bunun karşılığında santral ne kadar kW/sa üretip sisteme verdiyse o kadar mahsuplaşma yapılacak” diyor.

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi projesi olarak anılan Adıyaman-Doyran’daki Güneş Enerji Santrali (GES) geçtiğimiz Şubat ayında 38 bin metrekare alanda faaliyete geçmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.