tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2016

Zor günlerin umudu vişne

Zor günlerin umudu vişne

Meyve suyu sektörünün gözdesi vişnenin üretimi kirazdan daha kolay, kazancı ise üreticiyi memnun ediyor.

Vişne taze tüketimi sınırlı olmasına karşın konsantre meyve suyu haliyle dünya genelinde en popüler meyvelerden biri. İngilizcede “tart cherry” (turta cherry) olarak da anılan vişnenin tatlı gıda sektöründe de önemli bir yeri var.  Türkiye’de reçel, marmelat, komposto ve likörlü içki gibi kullanım alanlarının yanında kurutulmuş meyve olarak da özel bir yere sahip.

Üretimin merkezi Afyon-Kütahya bölgesi

Vişne üretiminde lider ülke 200 bin ton ile Ukrayna. Türkiye ise 183 bin ton ile Rusya ve Polonya’nın ardından dördüncü sırada. Üretime en çok katkı sağlayan şehir ise 45 bin ton ile Afyonkarahisar. Meyve alımlarını Afyon ve Kütahya illerinden gerçekleştirdiklerini söyleyen Aroma Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Atom Duruk, “Üretimin bu bölgelerde yoğun olmasının nedeni iklim ve toprak şartlarının uygunluğu. Dolayısıyla yetişen ürün karakteristik özelliklerini daha iyi gösteriyor” diyor.

Kütahya vişnesi pazara hakim

Vişne pazarına hakim olan çeşit Kütahya vişnesi adıyla biliniyor. İri yapısı, hafifçe sivri ucu ve uzun sapı ile tanınan bu çeşit, ince kabuğu ve içerdiği yoğun su miktarı ile tercih sebebi. Duruk, “Kütahya vişnesi renk ve aroma olarak meyve suyu sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyor” diye konuşuyor.

zor-gunlerin-umudu-visne3.jpg

Olgun ve saplı toplanması gerekiyor

Vişnede kaliteyi belirleyen özellikler meyvenin hasat olgunluğundayken ve saplı olarak toplanmış olması, çürük olmaması ve saplı toplanmış olması. Bursa-İnegöl’de üretim yapan Ergene Fidancılık’tan Mehmet Ergene, fidan ve anaç seçiminin üründe kaliteyi belirleyen kararlar olduğunu söylüyor.

Fidan aşılı ve sertifikalı olmalı

“Seçtiğiniz fidanın öncelikle aşılı olması çok önemli. Elbette güvenilir firmalardan alınmış ve sertifikalı da olmalı” diyen Ergene, “Üreticilerin özellikle büyük bahçe kuracaklarsa mutlaka bir fidancıya danışmaları gerekli. Böylece anaç seçimi de belirlenir, bodur anaç mı klasik anaç mı kuracaklarını netleştirebilirler” diyor.

Arazinin geçmişine göre anaç seçilmeli

Vişne üretiminde toprağın niteliklerinin belirleyici olduğunu söyleyen Ergene, “Bahçede daha önce sert çekirdekli bir meyve ekildiyse bunu fidancının mutlaka bilmesi gerek ki ona göre çeşit ve anaç önersin. Örneğin daha önce orada kiraz veya şeftali bahçesi varsa burada mutlaka bir anaç değişikliği yapılmalı. Aksi takdirde ağaçlar verim vermez ve bahçe kuruma yapar” diye konuşuyor.

zor-gunlerin-umudu-visne2.jpg

Zor günlerde olumlu tablo

Vişnenin üreticiye para kazandırdığını dile getiren Ergene, “Genelde ürünün fiyatı 3 TL’nin altına düşmez. Geçen sene 4-5 TL arasında olan fiyatlar olumluydu. Bundan sonra da olumlu devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

Başta ihracat kaynaklı olarak ekonomik sorunların yaşandığı bu dönemde vişnenin yoluna aynı hızla devam etmesi umut verici. Üreticiden meyve suyu imalatçısına ve ihracata uzanan çok aktörlü bir üründe bu olumlu tablo diğer meyvelere de ilham veriyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.