tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.6.2016

Elektronik öğrencilerinden sera otomasyonu

Elektronik öğrencilerinden sera otomasyonu

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde seranın nem, sıcaklık, güneş ışığı gibi tüm değerlerinin uzaktan takip edilebileceği otomasyon sistemi geliştirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde örtü altı üretim yapan üreticilerin işini kolaylaştıracak ve verime katkı sunacak bir sistem geliştirildi. Sistem, sera içindeki koşulların kontrolü ve sulama gibi işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriyor.

Üniversitenin Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden üç öğrencinin bitirme tezi olarak hazırladığı proje “Seralarda Toprağın Nem ve Sıcaklık Bilgilerinin Uzaktan Takibi ile Akıllı Sulama Sistemi” adını taşıyor.

Otomatik havalandırma ve ozonlama

Toprağın nem değerlerini ölçerek buna göre akıllı sulama yapan sistem, sera içindeki sıcaklığa göre de havalandırma sistemini devreye sokuyor. Havalandırma devreden çıktığında ise ozon jeneratörü seraya ozon verilerek zararlı mücadelesine katkı sağlanıyor.

Güneş yoksa LED ışıkları devreye giriyor

Sistem kış aylarında serada hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde ise bu kez ısıtma sistemi devreye giriyor. Güneş ışığının az olduğu bu aylarda bitkilerin fotosentez ihtiyacına yardımcı olması için mavi LED ışıklarının olduğu aydınlatma sistemi çalışıyor.

Farklı ürünlerin farklı bölgelerde yetişmesini mümkün kılmak istediklerini söyleyen proje yürütücülerinden Mert Kolukırık, “Amacımız bitkilerin yetiştirilebilmesi için elverişli ortamı hazırlayarak verimliliği maksimum seviyeye getirmek” şeklinde konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.