AB’nin 10 Ağustos’ta uygulamaya koyacağı yeni kalıntı limitleri, chlorpyrifos-ethyl etken maddeli pestisitlerin kullanımının önüne geçiyor.
Avrupa Birliği (AB) ilaç kalıntısı bulunan tarım ürünlerinin alımını Ağustos’ta yasaklıyor. Yüzde 90’ı AB’ye ihraç edilen kuru üzümde yurtiçi kalıntı denetimleri de buna bağlı olarak sıkılaştırılacak.
Yeni limit sıfıra eşdeğer
AB’nin Şubat ayında aldığı kalıntı limitini düşürme kararı Türkiye’den AB ülkelerine yapılan tarımsal ihracatı doğrudan etkileyecek. Karardan en çok etkilenecek ürün ise üzüm olacak. Üzümde salkım güvesine karşı kullanılan chlorpyrifos-ethyl maddesinin kalıntı limitinin 0.5 ppm’den 0.001’e düşmesi üreticileri düşündürüyor.
Kalıntılı ürüne para cezası kesilecek
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 10 Ağustos’tan itibaren uygulamaya geçecek yeni kalıntı limitlerine karşı denetimlerin arttırılacağını duyurdu. Buna göre Çekirdeksiz kuru üzümü hasat öncesi bağda ve ihracata giden ürünlerde analizler arttırılacak ve kalıntı bulunan ürünlerin üreticilerine mevzuata göre idari para cezası kesilecek.
Zamanlama manidar!
“Ürünlerde pestisit kalıntısı bulunmaması için bayilerimizin ve üreticilerimizin duyarlı olması gerekli” diyen Çebi, yeni kalıntı limitinin 10 Ağustos’ta uygulamaya geçecek olmasına dikkat çekiyor ve “Bu tarih kuru üzümün çıkış tarihidir. Kalıntı limiti için açıklanan miktar ‘bu ilacı hiç kullanmayın’ anlamına geliyor” uyarısında bulunuyor.