Çukurova’da ihracat krizinden etkilenen narenciye üreticileri bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyor.
Çukurova bölgesinde Rusya pazarına yönelik narenciye üretimi yapan üreticiler, ihracat kapılarının kapanmasının ardından darboğaza girdi. Bankalara olan kredi borçlarını ödeyemediklerini belirten üreticiler, borçların ertelenmesi ya da yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.
Ortadoğu’daki savaş ortamı ve Rusya ile bozulan ilişkiler sonucu ciddi zorluklarla karşı karşıya kalındığını söyleyen Seyhan Ziraat Odası Başkanı Cahit İncefikir, çözüm bulunamaması halinde narenciye üreticinin iflas noktasına geleceğini dile getiriyor.
Bakanlık ve bankalar ortak hareket etmeli
Sorunun çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bankaların ortaklaşa hareket etmesi gerektiğini söyleyen İncefikir, “Bankacılık sektörünün spekülasyonlara neden olmaksızın borçları yeniden yapılandırma yoluna gidebilir. Bu, üreticilerin belli bir süre de olsa rahatlamasını sağlar” diyor.
Narenciye üreticinin elinde kalacak
Rusya ve Ortadoğu pazarlarına yönelik üretim yapıldığı için Akdeniz bölgesi üreticilerinin diğer bölgelere oranla daha yoğun bir kriz içine girdiğini dile getiren İncefikir, “Sadece Rusya’da tüketilen bir narenciye tipi üreten üreticilerinin elinde 2-3 bin ton ürün kalması riski var. Üretici bu ürünü iç piyasada tüketemez. Talep olsa bile zararına olur” yorumunu yapıyor.
Turizme gösterilen kolaylık tarıma da sağlanmalı
İncefikir, “Bazı bankaların üreticilere kredi vermekte çekince gösterdiğini hatırlatarak, “Rusya krizi sonrası turizm sektörüne sağlanan belirli kolaylıkların tarım sektörüne de sağlanmasını bekliyoruz” diye konuşuyor.