E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
18.4.2016
Trakya’da buğday arazilerinde erken sararma krizi yaşanıyor. 120 bin hektarlık alandaki yaşanan soruna henüz cinsi tespit edilemeyen bir virüsün neden olduğu belirtildi.
Trakya bölgesinde buğday üreticileri ürünlerde yaşanan erken sararma nedeniyle alarma geçti. İlk olarak Edirne’de görülen, ardından Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki buğday arazilerine de yayılan sorun için tespit çalışmaları başlatıldı. İlk izlenim itibariyle sarı pas hastalığına benzetilen sararmanın daha önce bölgede görülmeyen bir virüs cinsinden kaynaklandığı düşünülüyor.
İlaçlı mücadeleden sonuç alınamadı
Bölgede özellikle erken ekim yapılan tarlalarda tespit edilen hastalık buğdayların erken sararması ve uzamalarının durmasına neden oldu. Hastalık ilk olarak geçtiğimiz yıl Bulgaristan sınırındaki Sırpsındığı köyünde görüldüğünü belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yapılan ilaçlı mücadeleden sonuç alınamadığını söyledi.
Kışın sıcak geçmesi etkili oldu
“Hastalığın gelişiminde sıcak geçen kış aylarının etkili olduğunu düşünüyoruz” diyen Yorulmaz, tarlalardan alınan örneklerin tespit amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne gönderildiğini de ekledi. Edirne Merkez ilçesinden Karakasım Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bağcı ise, “Hastalığın blgemizde havaların mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle arazilere dadanan bir çeşit kör sinekten kaynaklandığını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.