tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.3.2016

Doğu Karadeniz ürün çeşitliliğinin peşinde

Doğu Karadeniz ürün çeşitliliğinin peşinde

Fındık ve çay ile özdeşleşen Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaşması için envanter çalışması başlatıldı.

Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilere dair envanter çalışması başlatıldı. Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı envanter ile bölgede yoğun talep gören ürünleri ön plana çıkarılarak bölge tarımına katkı sağlanacak.  

Ürün çeşitliliği istenen düzeyde değil

Çay ve fındık üretimiyle özdeşleşen Doğu Karadeniz bölgesi Türkiye’nin bu iki ürüne olan ihtiyacının tamamına yakınını karşılıyor. Ancak Türkiye genelindeki tarım arazilerinin yalnızca yüzde 2’sinin bulunduğu bölgede profesyonel ürün çeşitliliği istenen düzeyde değil.

3 bin 659 farklı çeşit yetişiyor

Son yıllarda özellikle Rize bölgesinde kivi ve yabanmersini üretimi ile yakalanmaya çalışılan çeşitlilik zenginleşmeye ihtiyaç duyuyor. Oysa Doğu Karadeniz tüketimi ve pazar değeri hızla artan tıbbi ve aromatik bitki türlerinin de 3 bin 659 farklı çeşidine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin üçte biri bölgenin doğal ortamında yetişiyor.

Üreticiler eğitilecek

Bu doğal zenginliğin ekonomik düzeye taşınması için Doğu Karadeniz Bölgesi Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Envanterinin Çıkarılması Eğitim ve Araştırma Projesi’nin başlattıklarını söyleyen DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, “Böylece tıp, içecek ve kozmetik sanayisinde kullanılabilecek bitkilerin bölgede yaygınlaşmasını amaçlıyoruz” diyor. Proje kapsamında bu bitkilerin ticari kullanım alanları araştırılırken üreticiler de bu bağlamda eğitimden geçirilecek.

Arazilerin yarısı Giresun ve Ordu’da

Toplam 667 bin hektar alanda tarımsal üretim yapılan Doğu Karadeniz’de tarım arazilerinin yarıya yakını Giresun ve Ordu’da bulunuyor. Bölgede çay, fındık ve diğer meyve ürünlerine ayrılan alanlar 450 bin hektarı buluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.