FAO, geleneksel buğday türlerinin tehlike altında olduğu ülkeleri inceledi. Türkiye buğdayda biyoçeşitlilik konusunda alarm veren ülkeler arasında ilk sırada!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) buğdayda biyoçeşitliliğe dair bir rapor yayınladı. Geleneksel buğday çeşitlerinin giderek azaldığını ortaya koyan raporda özellikle Türkiye’nin kırmızı alarm verdiği belirtiliyor.
Geleneksel buğday çeşitleri pazara ulaşmıyor
Modern buğday çeşitleri üreticilere yüksek verim, hastalıklara dayanım ve pazara ulaşmada kolaylık sağlıyor. Ancak modern çeşitlerin yaygınlaşması bir yandan geleneksel buğday çeşitlerinin de azalmasını riskini beraberinde getiriyor. Ekilmeye devam eden yerel çeşitler ise genellikle pazara ulaşmadan bizzat üretici aileler tarafından tüketiliyor.
Türkiye’deki tablo endişe verici
Türkiye için “Geçmişten bu yana buğdayda çeşitliliğin merkezlerinden biri olan ülke” tanımı yapılan FAO raporundaki güncel veriler endişe verici: Buna göre toplam buğday arazileri arasında geleneksel tohumlara ayrılan alan yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Raporda şu ifadeler yer alıyor: “Arazi araştırmalarına göre son 75 yılda Balıkesir ilinde yerel buğday çeşitlerinin sayısı 37’den 7’ye indi.”
Yerel çeşitleri üretenler desteklenmeli
Raporda Avrupa ve Orta Asya coğrafyasının temel tahıl ürünü olan buğdayın üreticilerin ekmeye devam ettiği yerel buğday çeşitlerinin bir listesi yer alıyor. “Henüz çok az sayıda üretici yerel çeşitlerin hayati öneminin farkında” diyen FAO Bitkisel Üretim ve Koruma Uzmanı Hafiz Muminjanov, “Bu çalışmanın tarımda karar vericiler üzerinde etkili olmasını diliyoruz. Böylece yerel çeşitleri eken üreticilerin desteklenmesi ve tüketicilerin de bu konuda bilinçlenmesi sağlanabilir” şeklinde konuşuyor.