E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
22.12.2015
Kaz dağlarında "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen Reishi mantarı bulundu. Uzak Doğu'da ilaç yapımında kullanılan türün ekonomik değeri çok yüksek. Çanakkale-Balıkesir sınırında bulunan Kaz dağlarında "ölümsüzlük mantarı" olarak bilinen ve Uzak Doğu'da ilaç yapımında kullanılan Reishi mantarı bulundu. Dağların kuzey yamacındaki Çırpılar köyüde yaşayan emekli orman işçisi Mehmet Özenç mantar toplamaya çıktığında farklı bir türe rastladı. Sağlam ve yıkılmış ağaçların gövdesinde karşılaştığı mantarı araştırdıktan sonra reishi mantarı olduğunu tespit etti. Bu türün birçok hastalığın tedavisinde kullanılması ve şifa olması nedeniyle kamuoyunda ’ölümsüzlük mantarı’ olarak da adlandırılan Reishi mantarı olduğunu öğrendi.
Ekonomik değeri çok yüksek
Kilosu 1000 liraya varan fiyatlarda satılan mantar, bölge köylerinde henüz tanınmadığı için ilgi görmüyor. İşlenerek çay, kapsül ya da sıvı olarak piyasada satılan Reishi mantarı, ekonomik değeri oldukça yüksek bir bitki. İlerleyen zamanlarda mantarın farkedilip, değerinin öğrenilmesi ile bölge halkına önemli bir ek kazanç sağlayacağı öngörülüyor.
Reishi veya lingzhi, Polyporaceae familyasından geliyor. Mantar, geleneksel Çin ve Japon tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılıyor. Sıvı olarak özünün tüketildiği Reishi yenebilen bir mantar türü değil. Tadı acı ve tahta gibi sert olan bu mantar taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getiriliyor ve suda çözdürülerek kullanılıyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.