tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.11.2015

Ordu kivide iddialı

Kivi üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alan Ordu, kiviyi fındığın yanında şimdilik ek gelir olarak üretiyor. Türkiye’de yıllık kivi üretimi 40 bin tona kadar yükseldi. 17 bin ton yıllık üretimle Yalova birinci, 6 bin 500 ton üretimle Ordu ise ikinci sırada yer alıyor. 3 bin dekar alanda 2 bin 500’e yakın üreticinin yılda 6 bin 500 ton kivi üretimi yaparak Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 16’sının karşılandığı Ordu’da, kivi üretiminin arttırılması için çalışmalara devam ediliyor. Kivinin fındığa kıyasla daha karlı bir ürün olması fakat her yerde yetiştirilememesi nedeniyle kivi ek gelir olarak üreticinin alternatif ürünü. Fındığın tam aksine kivinin her arazide rahatlıkla üretilememesi ve sulama imkanı olmayan yerlerde yetiştirilememesi kivinin bölgede ek gelir olarak tercih edilmesinin en önemli faktörleri. Özellikle sahil ve 700 rakıma kadar olan bölgelerde üründen iyi verim alınıyor. 1 dekarda 3 ton kivi ürünü alınırken, fındıktan ise 100 kilogram alınıyor. Fındığın masrafının kiviye nazaran daha yüksek olması dolayısıyla kivinin üretimine olan talep artıyor. Üretim ve tüketim arasında fark var Türkiye’de yıllık 40 bin ton kivi üretilmesine rağmen 10 bin ton kivi ithal ediliyor. Türkiye’de kivi üretimi 40 bin ton iken tüketimi ise 50 bin tonun üzerinde. Bu yüzden de üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat ile karşılanıyor. İlerleyen zamanlarda planlanan durum ise üretimi arttırarak bu ithalat payını da ortadan kaldırabilmek. Türkiye’de kivinin üretimi de tüketimi de her geçen gün artıyor. Kiviye uygun alanlarının değerlendirilmesi durumunda Türkiye’de ithalatla karşılanan 10 bin ton kivi rahatlıkla üretilebilecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.