tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.11.2015

Çalışmaları ile örnek köy

Çalışmaları ile örnek köy

Kütahya'nın Merkez ilçesine bağlı Ağaçköy, bundan 70 yıl önce üretimin olmadığı bir bölgeydi. Ancak köy halkı tam bir özveri ve birliktelik örneği göstererek Ağaçköy'ü bir tarım bölgesine dönüştürmeyi başardı.

1951 yılında Kütahya’nın verimsiz olarak bilinen ve bu yüzden çok da üstüne düşünülmeyen toprakları üreticilerin gerçekleştirmiş olduğu özverili çalışmaların sonucu “bakarsan bağ olur” deyişini bir kez daha akıllara getiriyor.

Kütahya’da yer alan 70 haneli Ağaçköy -o zamanki adıyla Ağaç Köyü- halkının samimi birlik ve beraberlik ile gerçekleştirmiş olduğu çalışma oldukça dikkat çekici. Yıllardan beri bataklık, sazlık ve kovalık halinde bulunan ve hatta hayvan otlağı bile olamayan 600 dönüm çayır el ele verilerek, tüm kış boyunca insanüstü bir çalışma ile pancar ve sebze tarlası haline getiriliyor. Binbir emekle meydana gelen bu sahadan 2 bin ton mahsul alınıyor.

Şekerpancarı ile gelen değişim

En verimsiz arazilerin bile düzenli çalışma ile faydalı hale getirilebileceğini kanıtlayan Ağaçköy halkı, sonunda özverilerinin sonucunu fazlasıyla alıyor. Tüm kış boyunca yaşlı genç demeden ve insangücünü zoralayacak kuvvet ile çayırları kazma ve çapalarla parçalayarak pancar ekecek hale getiren halk adeta bir seferberlik yaşıyor.

Hiçbir işe yaramaz denilen araziler neredeyse o bölgenin en verimli şekerpancarı ve sebze tarlaları haline geliyor ve sonunda bu emekler köyde 2 bin ton kadar mahsul alınması ile sonuçlanıyor. Böylelikle köy halkı o yıllardaki pancarın fiyatı göz önünde bulundurulduğunda önemli derecede gelir imkanını da elde etmiş oluyor.

Ağaçköylüler kooperatife ortak oluyor

İlerleyen günlerde Ağaçköy'den 50 üretici Eskişehir ve civarı Pancar Çifçileri İstihsal Kooperatifi’ne ayırdıkları önemli bir bütçe ile ortaklık girişimi gerçekleştirerek kooperatifin hissedarı oluyor. Ağaçköy'ün bu büyük başarısı, diğer köylere ve üreticilere de örnek olması adına dönemin yayınlarında gurur dolu cümlelerle anlatılmış.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.