tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.8.2015 11:08:39

Tarım akaryakıt sektörüyle buluşuyor

Motorine katılacak biyodizelin atık yağın yanı sıra bitkisel ham yağdan da oluşmasının planlanması, tarım ve akaryakıt sektörünü buluşturacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınması beklenen kararla, motorine katılması zorun hale getirilecek olan biyodizel hem atık yağdan hem de bitkisel ham yağdan oluşmaya başlayacak. Kararın alınması halinde katkı oranı da binde 3’e çıkarılacak. EPDK tarafından hazırlanan ve motorine bitkisel atık yağdan üretilmiş biyodizel katılmasını zorunlu hale getirecek düzenleme taslağına göre, akaryakıt dağıtıcıları, motorine belli oranda biyodizel katacak. Taslağın şu anki haline göre katkı oranı binde 3 olan biyodizelin binde 1’i atık yağdan, binde 2’si ise ham bitkisel yağdan oluşacak. Düzenlemenin 1 Ocak 2016’da yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor. Bakanlık görüşü bekleniyor Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan istenen görüş olumlu gelirse, hem 33 bin tonluk bitkisel yağ enerji ekonomisine kazandırılmış olacak, hem de kurul kararı için önemli bir dayanak oluşacak. Ancak bu noktada önemli bir konu öne çıkıyor. Bu da Bakanlığın hangi bitki türleri için biyodizel izni vereceği. Çünkü pamuk, mısır, ayçiçeği ve şekerpancarı gibi bitkilerden elde edilen biyodizelin motorine katılması konusunda daha önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çekincelerini dile getirmiş ve biyodizel üretiminin bazı ürünlerle sınırlanmaması halinde, tarımsal üretimin zarar göreceği uyarısında bulunmuştu. Şimdi tüm gözler kararı etkileyecek olan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sonra da EPDK’da.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.