E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
21.7.2015 15:30:40
Günümüzde sadece meyve olarak tüketilmeyen, pekmezi ya da pestili de severek yenilen dut, sağlık uzmanlarının da sıkça tavsiye ettiği bir meyve. Çok geniş alanlara yayılmış olmasına rağmen, ipek böcekçiliği ve odun üretimi amacıyla kullanımı yüzünden meyve olarak üretimi yüksek miktarlara ulaşamıyor. Fakat kurutulmuş ya da işlenmiş haline Türkiye’nin her yerinden talep var. Çocukken ağacına çıkıp meyveleri yenilen, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde rastlanabilen dut, yaz mevsiminin en çok sevilen meyvelerinden biri. Nisan-mayıs aylarında çiçekler açan ve yaz başında meyve veren dut ağaçları sıcak ve ılıman iklimlerde daha kolay yetişiyor. Ancak toprak ve iklim şartları bakımından çok seçici değil. Anavatanı Çin olan dutun, 12. yüzyılda Anadolu’ya getirildiği düşünülüyor. Türkiye dut çeşitliliği açısından zengin bir ülke olsa da, bu genetik potansiyeli çok iyi değerlendiremiyor. Meyve kalitesi bakımından oldukça üstün özelliklere sahip olan birçok genotip yalnızca kerestesinden yararlanmak amacıyla kesilerek yok ediliyor. Bu nedenle 1970’li yıllarda Türkiye’nin yaklaşık 5 milyon adet dut ağacı ve 100 bin ton civarında üretimi bulunurken; bugün bu rakamlar 2,5 milyon adet dut ağacına ve 50 bin ton üretime gerilemiş durumda. Üretiminin en yoğun olduğu iller ise Erzincan, Malatya, Ankara, Elazığ, Erzurum, Ordu ve Kahramanmaraş. Dutla ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar tarlasera Temmuz sayısında!
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.