tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.7.2015 07:17:46

Bitki beslemede nokta atışı

Bitkiler de insanlar gibi büyüyüp gelişebilmek ve sağlıklı yeni meyveler dünyaya getirerek neslini devam ettirmek için çok çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyuyor. Bitkilerin beslenme menülerinde ana ve ara çeşitlerden oluşan 16 farklı lezzet bulunuyor. Bu menüyü eksiksiz servis edebilmekse, yapraktan ya da damla sulamadan besin takviyesi ile mümkün. Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerinde hektar başına gübre tüketimi 150 kg’ın üzerinde. Hatta, Japonya 320 kg, İngiltere 250 kg ve Almanya 210 kg ile rekor seviyelere ulaşmış durumda. Türkiye’de ise bu değer henüz 95 kg civarında. Bu açık ara farkların oluşmasında, tarımsal üretim bilincindeki gelişmişlik düzeylerinin etkisi büyük. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri, Türkiye’de halen büyük oranda ‘bereket=toprak’ algısının hakim olması. Buna, ‘toprağın verdiği kadarını almak’ kaderciliği de denebilir. Dünya tarımında ise bu algı ‘bereket=dengeli ve yeterli beslenmiş bitki’ yönünde. Bu da, ‘bitkiyi doyurduğun kadar almak’ olsa gerek. Nitekim, günümüzde tarımın topraksız da yapılabilmesi, asıl meselenin toprak değil, bitkiye ihtiyaç duyacağı besi ortamını sağlamak olduğunun en güzel cevabı. Elbette hiçbir zaman, tarımın topraktan tam anlamıyla kopması düşünülemez. Zira her bitki türünün, insanlığın ihtiyacını karşılayacak miktarlarda topraksız yetiştirilmesi mümkün değil. Bu sebeple toprak verimliliği elbette önemli, önemsenmeli de. Bitkiler de hiç şüphesiz, ihtiyaç duydukları besin maddelerini asıl olarak kökleri ile topraktan karşılama eğiliminde. Ancak, ya toprakta bu kök-besin ilişkisini bozan bir takım olumsuz faktörler varsa? Toprakta halihazırda ya da gübreleme yoluyla tüm besin maddeleri mevcut olsun. Ancak bitki bu besinlerin hiç birini alamıyor ya da çok azını kullanabiliyor. Peki, hasattan elde edilecek ekonomik fayda için o kadar masraf, emek ve sabır yatırımı yapmışken, üretimi kaderine terk etmek ne kadar doğru? İşte, tarımsal üretimde başarı ve kârlılığı sağlam temeller üzerine inşa etmenin olmazsa olmaz püf noktalarından biri; ‘yapraktan’ ve ‘damla sulamadan’ bitki besleme. Yaprak ve damla sulama gübreleri hakkında tüm detaylar tarlasera Temmuz sayısında!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.