Dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi Hindistan, pamuk ihracatını durdurduğunu açıkladı. Kararla birlikte yükselen pamuk fiyatları piyasada tedirginlik yaratıyor. Hindistan’ın aldığı karar Türkiye’de pamuk ekimine olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.
Hindistan yurtdışına pamuk satışını yasakladı. Hindistan Dış Ticaret Direktörü bu kararın Hintli tekstil üreticisini korumak için alındığını söyledi. Bu kararın ardından yakın vade pamuk kontratı 92,23 dolara kadar yükseldi. Yüzde 4.5 değer kazanan pamuk kontratı, günlük yüksek sınır değerine erişti ve işlemler otomatik olarak durduruldu. Hindistan'ın bu kararı piyasada tepkiyle karşılandı.
Dünya üretiminin yüzde 25'ini ve toplam küresel ihracatın yüzde 18'ini yapan Hindistan, Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük pamuk üreticisi konumda. Hindistan ihracatının yüzde 80'ini de dünyanın en çok pamuk ithal eden ülkesi Çin'e yapıyor.
Hindistan’ın aldığı kararla birlikte yükselen fiyatların Türkiye’yi de ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye Hindistan’dan 200 bin ton pamuk ithal ediyor” derken, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Pamuk fiyatlarını yükseltmek için alınmış, spekülatif bir karar olabilir. İhraç yasağı kararı uzun sürerse bu kez bitmiş ürün alınarak çözüm üretilir” diyor.
Türkiye ise 2011 yılında 500 milyon ton pamuk üretti ve 1 milyon ton pamuk ithal etti. Yılda 1 milyon 200 bin ton pamuk işleyen Türkiye, Hindistan’dan 200 bin ton pamuk ithal etti. Hindistan’ın dünya piyasalarını altüst eden bu kararı pamuğun artık altından daha değerli olduğunu bir kez daha gösterdi. 2012 yılına girildiğinde tarım sektör temsilcilerinin bu sezon da Türkiye’de pamuk ekimlerinin azalacağını tahmin ediyordu. Ancak Hindistan’ın aldığı bu karar pamuğa olan ilgiyi artıracak mı bunu zaman gösterecek.