E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
10.6.2015 11:42:48
Soya yirminci yüzyıla damga vuran tarım ürünlerinin başında geliyor. Ancak bu her coğrafya için geçerli değil. Türkiye soyada halen kısır bir döngü içinde. Dünya çapında yağlık tohum ekilen araziler arasında yüzde 43 pay ile soya ilk sırada bulunuyor. Bitkisel yağ üretiminde ise yüzde 34 ile palm yağından sonra soya yağı geliyor. Yalnızca yağlık tohum değil taze tüketim, hayvan yemi, biyoyakıt ve kozmetikten tekstile kadar envai çeşit sanayi ürünü için de soya vazgeçilmez bir kaynak olarak tahtına kurulmuş durumda.
TMO devreye girmeli Bitkisel yağ alfabesinde pamuktan üretilen çiğit ve ayçiçeğinin ilk harfleri oluşturduğu Türkiye ise soya üretiminde dünya ile aynı paralelliği yakalayabilmiş değil. tarlasera’nın görüştüğü ProGen Tohum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart, soyadaki bu kısır döngünün ancak üretimin belli rakamlara ulaşmasıyla kırılacağını belirtiyor. O halde soya tarımının yaygınlaşması için fark yaratacak keskin adımların atılması gerekli. Mart, soya üreticilerinin pazarlama kaygılarını gidermek ve üretime çıta atlatmak için TMO’nun devreye girmesi gerektiği görüşünde. Mart, aynı şekilde destekleme primlerine ve tarımın her kesiminin katkısına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Türkiye soya için hiç de geç kalmış durumda değil. Kaliteli tohum çeşitleri kullanımından artan bilgi düzeyine, oradan da üretim alanlarını genişletmeye uzanan eylem zincirini tamamlanırsa, istenilen üretim miktarı yakalanabileceği görülüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.