tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.5.2015 07:38:16

Gıdanın eşit dağılımı açlığı bitirecek

Yaşayan en değerli bilimsel tarım uzmanı ve çevre analisti olarak tüm dünyanın önem verdiği bir isim olan Dr. Lester R. Brown, dünyadaki açlık sorununun gıdanın eşit dağılımıyla aşılacağını savunuyor. Dr. Brown emekliye ayrılmadan önce son röportajlarından birini tarlasera'ya verdi. 

1970’li yıllardan beri küresel çevre politikalarını farklı disiplinler çerçevesinde inceleyen ve global çevre problemlerine çözüm getirmek için çalışmalarına kurduğu farklı enstitülerde devam eden Dr. Lester R. Brown, dünyanın yaşayan en değerli bilimsel tarım uzmanı ve çevre analisti olarak anılıyor. Yeni kitabı “Büyük Dönüşüm: Fosil Yakıtlardan Güneş ve Rüzgâr Enerjisine Geçiş (The Great Transition: Shifting from Fossil Fuels to Solar and Wind Energy)” ile de bugünlerde yeniden gündemde.  tarlasera Mayıs sayısında, Dünya Politika Enstitüsü’nün (Earth Policy Institute) kurucusu ve hâlâ başkanı olan Dr. Brown’la emekliliği öncesi son röportajlarından birini gerçekleştirdi. Tüm büyük ve güçlü devletlerin su kaynakları yerine petrole daha çok önem verdiğini belirten Dr. Brown, bu durumu dünyanın en büyük ekolojik problemlerinden biri olarak tanımlıyor. Açlığın nedeni eşit dağılım yapılmaması

Dr. Brown’a göre dünyadaki açlığın nedeni gıda yetersizliği değil, insanlar arasında eşit dağılım yapılmaması. ABD’deki insanların obeziteyle mücadele ederken, Nijerya, Meksika, Peru, Hindistan ve Pakistan’daki insanların kıtlıkla mücadele etmesinin bundan kaynaklandığını vurgulayan Dr. Brown, “Bu durumu en net açıklayan karşılaştırma ABD ve Hindistan arasında yapılabilir. Hindistan’da insanlar ‘haftanın beş günü’ yemek yediklerini söylüyor. ABD ise gıda tüketimindeki artışla ve sürekli artan obezite sorunuyla gündemde.” Artık su petrolden daha kıymetli Dünyadaki açlık sorununa değinen Dr. Brown, bu sorunun yok edilmesini sağlayacak başlıca yöntem olan tarımın gelişimi ve sürdürülebilirliğine de değiniyor. Bugün dünyanın en büyük ekolojik sorununun, güçlü devletlerin su kaynaklarına petrol kadar değer vermemesi olduğunu söylüyor: “Gittikçe gelişen endüstri ve artan tüketim arzına cevap verme zorunluluğu ile petrol su kaynaklarının önüne geçti. Bugünün petrol devleri olan Suriye, Yemen, Irak gibi Ortadoğu ülkeleri kuraklıkla mücadele ederken toprak altından petrol çıkarmak yerine toprak altı su kaynaklarını canlandırmaya odaklanmalı.” Gelecek yenilenebilir enerjide Dr. Brown, tarımın geleceğini ise doğal enerji kaynaklarının kullanımında görüyor. Avrupa’da birçok ülkede bu alanda uygulamaların başladığına değinen Dr. Brown, “Rüzgâr enerjisinin ve su kaynaklarının doğru kullanımı sayesinde tarım arazilerinin sürdürülebilirliği sağlanabilir. Bu da verim artışı şeklinde sonuç verecektir. Dünyanın gıda geleceğini kesinlikle doğal kaynakların doğru kullanımıyla enerji tasarrufu kurtaracak.” Röportajın tamamını tarlasera Mayıs sayısında okuyabilirsiniz. tarlasera Mayıs sayısı tüm gazete ve dergi bayilerinde!  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.