tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

25.3.2015 09:52:47

Türkiye'de yer fıstığı yağı üretilecek

Türkiye’nin ilk yer fıstığı yağı fabrikası Osmaniye’de üretime başladı.Türkiye’de çerez olarak tüketilen, baklagiller familyasının popüler üyelerinden yer fıstığının yağının bilinmeyen birçok yönü var. Yer fıstığı Türkiye topraklarında en sevilen çerezlerden biri. Dünyada ise başka birçok alanda da kullanılan bir ürün. Bilinmeyen birçok yönü olan bu yağ; antioksidan amaçlı da kullanılıyor, kan değerlerini ve kolesterolü dengelediği bilindiğinden yemeklerde  tercih ediliyor. İçindeki oleik asit sayesinde sindirimi oldukça kolay olan bu yağ genel olarak “kızartmalık yağ” diye biliniyor. Yağlar arasında kalitede zeytinyağı ile yarışırken, hafiflik ve dayanıklılıkta başı çekiyor. Ayrıca bazı ülkelerde balık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme ve sabun yapımında da kullanıldığı görülüyor. Yer fıstığından yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe ise, çok değerli bir yem maddesi. Türkiye’de yer fıstığının bu yönleri pek bilinmese de, son gelen haberle gündeme oturan ve ülke genelindeki yer fıstığı üretiminin yüzde 47’sini elinde tutan Osmaniye ile yer fıstığının rolü de değişecek gibi görünüyor. Türkiye’de yılda 100 bin ton civarında yer fıstığı üretiliyor. Bu üretimin yüzde 5’inin kullanılmadığına dikkat çeken Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Esvet Başpınar, bu payı yağ sanayinde kullanarak ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacaklarını söylüyor. Üretimi oldukça zor ancak dünyada çok tercih edilen ve kullanılan yer fıstığı yağının bu rakamlar dahilinde ihraç edilirse Türkiye’ye yıllık getirisinin 5 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.