Türkiye’nin en büyük Ekolojik Köyü Van'da kuruluyor. 12 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan proje Güneş Evi, Perma Tarım, Saman Evi gibi unsurlardan oluşacak; evsel atıklardan gübre yapılırken, foseptikteki metan gazı enerjiye dönüştürülecek. 2015 yılının başından beri yapımı hızlanan projenin kurulumu neredeyse tamamlandı.
Son günlerin en heyecan verici gündem maddelerinden biri olan Ekolojik Köy Projesi, Türkiye’de bir ilk olacak. Projenin yapımı için kolları sıvayan yüksek mimarlar ve ziraat mühendisleri, yılın ilk günlerinde Van Belediyesi’nden onay çıktıktan sonra köyün kurulumuna başlamıştı. Bugünlerde kurulum aşaması neredeyse bitmek üzere olan Ekolojik Köy, Van’ın Fidanlık alanında 12 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Genel olarak permakültür prensipleriyle bağlantılı olan Ekolojik Köy’deki bütün enerji ve tüketim maddeleri doğal yollardan elde edilecek.
5 unsur üzerine konuşlanmış bir ekolojik köy
Ekolojik Köy, 5 temel unsuru baz alıyor. Bunlar; Güneş Evi, Saman Balyası Ev, Isıl Duvar Ev, Kompost Ev, Sürdürülebilir Tarım (Permakültür) öğelerinden oluşuyor. Zemin üzerinde iki katlı inşa edilmesi tasarlanan “Güneş Ev”, tüm enerjisini güneşten alacak. Daha önce de Türkiye'de denenmiş olan, en ekolojik ve ucuz konut örneği olarak kabul edilen “Saman Balyası Ev” (Straw Bale House) de proje kapsamında söz konusu köyde hayata geçirilecek. Dış cephesinin kalınlığı ile termos etkisi yapacak olan saman bina, yazın serin kışın sıcak tutma özelliği ile dikkat çekiyor. Saman bina yapısal ömrünü tükettiğinde yeniden doğaya herhangi bir zarar vermeden karışıyor. Bu evde ayrıca ekolojik yaşama dair sergi ve seminer gibi etkinlikler yapılması planlanıyor.
“Isıl Duvar Ev”de yine ısıtma ve soğutma işlemlerinin tamamı basit fiziki yöntemlerle sağlanabilecek. Bu ev yine ekolojik, doğayı kirletmeyen, sürdürülebilir ve ucuz yaşama örnek bir bina olarak tasarlanıyor. Ayrıca ekolojik köyde kurulacak olan “Kompost Deposu” yöntemiyle de köydeki bütün fidanlık alanının evsel atıkları biriktirilerek doğal gübreye dönüştürülecek. Doğal gübreler "Sürdürülebilir (Perma) Tarım Alanı"nda kullanılacak ve bunun dışında üretim için başka hiç bir gübre kullanılmayacak. Bununla da,
tarlasera'nın Mart 2015 sayısında Kapak Konusu olarak mercek altına aldığı ve son günlerde dünyada hızlıca yayılmakta olan Permakültür (Sürdürülebilir) Tarım projesi hayata geçirilecek. Bütün köy aynı zamanda halka açık olacak ve ekolojik-komünal yaşam için bir prototip olarak eğitim amaçlı kullanılacak.
Projeye ilişkin bilgi veren Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, aslında projenin 600 dönüm arazi üzerinde büyük bir proje olduğunu ve esasen çalışmalarına 2012 yılında başladıklarını, 2013 yılının başında da projenin mesire alanlarını hayata geçirmeye başladıklarını söylüyor. Kaya, Van'da fidanlık diye bilinen bölgede başlattıkları projenin içinde yaşlı bakımı, her türlü sportif aktivite, gençlik kompleksleri, eğitim evlerini içinde barındıran büyük bir kompleks olduğunu da belirtiyor.
Proje tamamlandıktan sonra, Türkiye'nin bu bölgesinde eko-turizmin de artacağına kesin gözüyle bakılıyor.