Türkiye’de 20 milyon tona yakın buğday üretimine karşılık 6 milyon tonluk bir mısır üretimi mevcut. Mısırın buğdayla rekabet etmesi içinse henüz önünde daha çok yol var. Geleneksel olarak tam bir buğday coğrafyası olan Türkiye’de 20 milyon tona yakın buğday üretimine karşılık yaklaşık 6 milyon tonluk bir mısır üretimi var. Türkiye’de mısırın buğdayla rekabet etmesi içinse henüz önünde daha çok yol var. Seçiminden hasada kadar profesyonelleşme gerekli Agromar Genel Müdürü Sabahattin Bodur mısırda çeşit seçiminin bilinçli şekilde yapılmasını vurguluyor. “Her bölgenin, hatta her tarlanın kendine özgü özellikleri vardır” diyen Bodur, “Üretici artık falanca köy ya da kişinin hangi çeşidi ektiğine değil, kendi tarlasında hangi çeşidin daha iyi performans göstereceğine dikkat etmeli ve kararını buna göre vermeli.” diye ekliyor.
Yaprak yanıklığı temel sorun
Bodur’un da değindiği bu gereklilikleri giderek daha iyi şekilde yerine getirdikleri Türkiye’nin kademe kademe artan danelik mısır üretiminden anlaşılıyor. Ancak profesyonelleşme yolunda daha yürünecek bolca yol var. Danelik mısır üretimini baskılayan bir diğer faktör de elbette ki hastalık ve zararlılar. Son yıllarda özellikle güney bölgelerinde kuzey yaprak yanıklığı hastalığı ana sorun haline geldi. Bunun yanında fusarium, sap ve koçan kurdu da önemli birer bölgesel tehdit.
Yatmaya karşı dayanıklı olmalı
Bodur, mısırda “yatma” sorununun da dikkate alınması gereken önemli sorunlardan biri olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Ekilen ürünün yatmaya karşı dayanıklı olması gerekli. Bu bilhassa da ikinci ürün mısır çeşitlerinde olmazsa olmaz bir özellik.”
Mısırın uluslararası yarışı
Ticari ilişkiler içinde her kesimin kaygıları farklı yönde olabilse de, danelik mısırda verim ve kaliteyi yakalamak herkesin ortak beklentisi. Türkiye’nin üretimdeki ibresi de bu yönde eğilim gösteriyor. Ancak mısır aynı zamanda uluslararası bir yarış. Bu yüzden de ibrenin bazen duraksamaması veya geriye gitmesi yarışta geriye düşmek demek.
Türkiye bir tahıl ülkesi ise ve mısır da bugün dünyanın bir numaralı tahılı haline geldiyse, başarıdan başka bir seçenek yok. Başarıya giden yol da çeşit seçiminden hasada kadar profesyonelleşmeden geçiyor.