tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.3.2015 10:08:27

Fındıktan sezona hızlı giriş

2014 senesini fındık ihracatında birincilikle kapayan ve İtalya, Fransa ve Almanya’yı geride bırakan Türkiye, bu sene de tahtın sahibi olacak gibi gözüküyor. Fındık ihracat sezonu henüz ilk yarısında ancak şimdiden yüksek miktarlara ulaşıldı. Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği geçtiğimiz günlerde yazılı bir açıklama yaptı ve 1 Eylül tarihinde başlayan 2014-2015 fındık ihraç sezonunun ilk 6 aylık döneminde 1 milyar 582 milyon dolar gelir sağladığını belirtti. Buna göre; 1 Eylül-28 Şubat tarihleri arasında Türkiye 129 bin 73 ton fındık ihraç ederek karşılığında 1 milyar 582 milyon 175 bin 512 dolar gelir sağlamış oldu. tarlasera.com’da Ocak ayında yayınlanan habere göre Türkiye fındık üretimiyle dünyada başı çekiyor ve dünya fındık üretimi ve ihracatında da yüzde 75 gibi ciddi bir payı oluşturuyor. Sezonun ilk yarısında bile bu kadar büyük bir tutara ulaşan Türkiye’nin, bu sene de başı çekeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Birlikten gelen açıklamalar da bu görüşü destekliyor; Türkiye şimdiden ihraç ettiği fındığın 103 bin 388 tonunun AB ülkelerine yapmış durumda. Bu 6 aylık periyotta AB dışındaki Avrupa ülkelerine 11 bin 922, denizaşırı ülkelere 8 bin 554, diğer ülkelere ise 5 bin 210 ton fındık ihracatı gerçekleşti. Açıklamaya göre standart naturel iç fındığın kentali yani 100 kilogramı ortalama bin 335 dolardan işlem görüyor. Üreticilere hatırlatmalar Geçtiğimiz sene aynı dönemdeki rakamlar 154 bin 228 ton ve karşılığında 1 milyar 105 milyon 905 bin 862 dolar girdisiydi. Buna göre bu sene fındık ihracatının bir nebze azaldığı görülüyor. Bunda fındığın veriminin düşüyor olmasının etkisi olduğu söylenebilir. tarlasera.com Ocak ayında, fındık üretiminin ve ihracatının bu kadar yüksek olmasına rağmen, veriminin gittikçe düşüyor olmasının sebeplerini araştırmış ve üreticilere tavsiyeler vermişti. Buna göre üreticiler doğru budama, toprak tahlili sonuçlarına göre yeterli ve dengeli gübreleme, hastalık ve zararlılarla etkin mücadele, mevcut eski bahçelerin kademeli olarak daha verimli çeşitlerle yenilenmesi, teraslama, tek dal veya çift sıralı dikim konularına özen gösterirlerse fındığın dünya pazarındaki yerini korumak da mümkün olacak.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.