tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.12.2014 08:47:16

Tarımsal planlama için örgütlenmek gerek

Türkiye’de üretim ve tüketimdeki plansızlık nedeniyle her yıl 17 milyar TL’lik sebze ve meyve tarlada veya hallerde çürümeye terk ediliyor. 3 milyon üreticinin toplam 32,5 milyon parsel alanda yaptığı üretimi planlı hale getirmesi için örgütlenerek, üretim ve tüketim dengesini kurabilmesi gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek üreticilerin bilgi paylaşımı olmadan hangi parselde ne ekeceğine kendisinin karar verdiğini söyleyerek, “Bağımsız alınan kararlar sonucu oluşan ekim deseni, pazarın ihtiyacı ile örtüşmüyor. Patates, soğan gibi bazı ürünler farklı yıllarda az veya çok üretilebiliyor. Böyle olunca tarlada ya da hallerde çürümeye terk ediliyor” dedi. Parsellerin sayısallaştırılması ve teknolojinin tarımda kullanılması konusunda gerekli tüm altyapı yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyleyen Küsek, “Bundan sonrası daha çok üreticilere düşüyor. Üreticiler bu örgütlenme altyapısını tamamlamalı, üretim ve tüketim dengesini kendi örgütsel yapısı içerisinde oluşturmalı. Ancak bu yolla israfın önüne geçilebilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.