tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.12.2014 10:31:01

Güneydoğu'da pamuk üretimi azalıyor mu?

Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 65’inin gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu bölgesinde gelecek yıl üretimin yüzde 75 oranında düşmesi bekleniyor. Bu yıl 450 bin ton pamuk üretilen bölgede gelecek yıl tahminleri 150 bin ton civarında. Düşüşün nedeni olarak ise pamuk fiyatlarının azaltasın gösteriliyor. Bölgede pamuk ekiminin azalmasıyla birlikte, tarım istihdamında da önemli ölçüde düşüş olacağına dikkat çeken Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ebubekir Bal, “Geçen yıl balya fiyatı 4 bin 500 TL iken, bu yıl 2 bin 600 ile 2 bin 800 TL arasında satıldı. Maliyetlerin yükselip fiyatların bu kadar düşmesinden dolayı önümüzdeki yıl pamuk ekiminde yüzde 75 civarında düşüş bekliyoruz. Bölgedeki işsizlik oranı pamuk ekiminden dolayı daha fazla artacak” dedi. Pamuk üretiminin arttırılarak ithalata bağlı kalınmaması gerektiğine değinen Bal, buğdayda olduğu gibi pamukta da devlet tarafından fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Pamuk üreticisinin ilk alıcısının ve fiyat dengeleyicisinin devlet olması gerektiğini belirten Bal, “Sanayicinin yerli pamuk kullanması veya yerli pamuğa rağbet göstermesi için devlet tarafından sanayicilere çeşitli avantajlar sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.