tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

17.11.2014 14:08:31

Tarımda yeni iş kolu: Maus operatörlüğü

Tarımda iş makinesi operatörlüğü alanında ‘maus operatörlüğü’ olarak yeni bir iş kolu doğdu. Kayseri Şeker Fabrikası ile anlaşma yapan nakliye kooperatifleri pancarların nakliyesiyle ilgili anlaşma yaparak, maus ve 6 sıralı pancar söküm makineleri aldı. Alınan makinelerle üyeleri olan kamyonculara iş imkanı sağlanırken, maus ve pancar söküm makinesi operatörlüğü alanında da eleman yetiştirme çalışmaları başlatıldı. Kayseri Şeker Fabrikası’na pancar sözleşmesi yapan 12 bölgede ve 230 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılan Yeşilhisar bölgesinde, Yeşilhisar taşıyıcılar kooperatifi tarafından alınan 1 adet 6 sıralı pancar söküm makinesi ve 2 adet maus makinesi sayesinde hasat edilen şeker pancarının yüzde 80’lik oranı maus ile taşınıyor. Pancar söküm makinesi ve maus makineleri, pancar tarlalarında pastırma sıcaklarında gün ağarmasından gün batımına kadar yaklaşık 10 saat çalışıyor. Yeşilhisar Bölgesi maus ve 6 sıralı pancar söküm makinesi operatörü Mustafa Karakaya, "Bu bölgeye 3 yıldır hizmet veriyoruz. Söküm makinası ve maus aracılığı ile pancarın üzerindeki toprak ve pür tamamen tarlada kalıyor ve böylelikle doğal gübre oluyor. Şu andaki yapılan verimle yüzde 6 fire veriyor. Maus ve söküm makinası operatörlüğünü Yeşilhisar Motorlu Taşıtlar Kooperatifi’nin 2012’de almış olduğu makinede Almanlar tarafından verilen kursta öğrendim. Eskiden bölgemizde kepçe ile yükleme yapılırdı. Şimdi mauslar ve söküm makinaları çıktı ve daha teknik bir iş oldu" dedi. Maus operatörlerinin kalifiye eleman olarak yetişmesi gerektiğini söyleyen Karakaya, “Pancar söküm makinası 465 bin Euro civarında. Böyle bir makineyi kullanırken hemen hemen her şeyine dikkat ediyorum. Makine ilk olarak baş kesimi dediğimiz et oranı dediğimiz yerini alıyoruz. Sonra da üretici nasıl istiyorsa o şekilde söküyoruz. Makinemizin haznesi 22 ton alıyor. Saatte 1 hektar söküm yapıyor. Günlük 130 - 140 dönüm maus ile yaklaşık 9 saatte 125 kamyon yükleniyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.