tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.11.2014 09:06:34

Güney Asya’nın sert elması: wood apple

Anavatanı Hindistan ve Sri Lanka gibi Güney Asya ülkeleri olan “wood apple” meyvesi, hem görünüş hem koku hem de tat olarak Türkiye’den yetişen elmalardan çok farklı. Küflü peynir ve kuru üzüm karışımı olan kokusu oldukça keskin. Bazı insanların tahammül edemediği, bazılarınınsa çok sevdiği bu ağır koku, meyvenin olgunlaşmış olduğunu işaret ediyor. Genellikle meyvenin suyu veya direkt kabuğu kırılarak yeniliyor. Şeker eklenerek yenildiğinde asidik tadı kırılarak daha lezzetli hale getirilebiliyor. Tadı tatlı demirhindi meyvesi ile şekerli ve asidik tada sahip pudinge benziyor. Kabuğu oldukça sert olan wood apple meyvesini açarken keskin bir bıçak yardımıyla sert darbelerle vurmak gerekiyor. Yere hızlıca çarparak veya sert bir taşla kabuğuna vurarak da açmak mümkün. Besin değeri açısından oldukça zengin olan meyvenin içinde proteinden C vitaminine, fosfordan magnezyuma kadar birçok değer yer alıyor. Çoğu kişinin severek tükettiği wood apple meyvesini yetiştirildiği ülkelerde kasım ayından mart ayına kadar bütün tezgahlarda kolaylıkla bulmak mümkün. Pek çok tropik meyvenin yetiştirildiği Türkiye’de henüz  “wood apple” yetiştirilmiyor. Ancak belki yenilikçi üreticiler önümüzdeki günlerde bu ürüne de seralarında yer açabilirler.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.