tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.10.2014 09:09:55

Nüfus artışı biyolojik kapasiteyi azalttı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 2014 Yaşayan Gezegen Raporu yayınlandı. Rapora göre, 1961-2010 yılları arasında teknolojik gelişmelerle birlikte hektar başına düşen verimlilik arttı. Ancak dünya nüfusundaki yaklaşık iki kat artış nedeniyle, kişi başına düşen biyolojik kapasitede yarıya yakın azalma oldu. Londra Zooloji Derneği ve Küresel Ayak İzi Ağı iş birliğiyle iki yılda bir hazırlanan ve 3 binden fazla türe ait 10 binden fazla popülasyonu inceleyen Yaşayan Gezegen Raporu'na göre; biyolojik çeşitlilikte bugüne kadarki en büyük düşüş yaşanıyor. Raporda, 40 yılı aşkın süreden beri insanın doğal kaynaklara yönelik talebinin, dünyanın yerine koyabileceği miktarın üzerinde bulunduğu belirtiliyor. Ekolojik kaynaklardan bugünkü düzeyde yararlanabilmek içinse, dünyanın kendini yenileme kapasitesinin 1,5 katına ihtiyaç duyduğu bildiriliyor. Ağaçları olgunlaşmadan kesmenin, üreyenden daha fazla balık tüketmenin, atmosfere, ormanlar ve okyanusların tutabileceğinden daha fazla karbon salmanın, doğal kaynak stoklarının azalması, atmosferdeki karbon yoğunluğunun artması ve dönüştürülemeyen atıkların birikmesi gibi olumsuz sonuçları bulunuyor. 2014 Raporundaki verilere göre, teknoloji, tarımsal girdi ve sulama alanlarında kaydedilen gelişmeler, başta tarım alanları olmak üzere, hektar başına verimliliğin yükselmesini sağladı. 1961-2010 arasında, dünyanın biyolojik kapasitesini 9,9'dan 12 milyar kha'ya (küresel hektar) çıkardı. Aynı dönemde, dünyadaki insan nüfusunun 3,1 milyardan yaklaşık 7 milyara yükselmesi ise kişi başına düşen biyolojik kapasitenin 3,2'den 1,7 kha'ya düşmesine neden oldu. Bununla birlikte kişi başına düşen, tüketilen doğal kaynakların yeniden üretimi, oluşan atıkların geri kazanımı için ne kadar kara ve su sahasına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyan bilimsel ölçü olan "Ekolojik Ayak İzi", 2,5'ten 2,7 kha'ya yükseldi. Biyolojik kapasite küresel olarak artmış olsa da dolaşımda olan miktar daha az gerçekleşti. Verilere göre, dünya nüfusunun 2050'de 9,6 milyara, 2100'de ise 11 milyara ulaşacağı ve kişi başına düşecek biyolojik kapasite miktarının daha da azalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca toprak bozulması, tatlı su kıtlığı ve yükselen enerji maliyetleri karşısında biyolojik kapasitenin artışını sürdürmesinin zorlaşması bekleniyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.