tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

10.10.2014 11:23:47

Sebzeler de sınıf sınıf

Gıda ürünleri arasında sebzeler hiç kuşkusuz en önemli çeşitlerden biri. Yapılan araştırmalarda sağlıklı bir yaşam için sıklıkla tüketilmesi gerektiğine değinilen sebzelerin üretiminde Türkiye dünyadaki önemli ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de sebze üretim miktarı 28,5 milyon ton. Farklı iklim tiplerinin görülmesi ise hemen her türde sebze çeşidinin yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Hem taze hem de pişirilerek tüketilebilen sebzeler, tüketilen kısımlarına göre çeşitli sınıflara ayrılıyor: -  Yumruları yenenler: Patates, tatlı patates, yer alması, yam, gölevez… -  Kökleri yenenler: Turp, havuç, şalgam, şeker pancarı, kırmızı pancar, zencefil, zerdeçal, kök kereviz, ginseng, meyan kökü… -  Soğan ve sürgünleri yenenler: Pırasa, soğan, sarımsak -  Sürgünleri ve yaprak sapları yenenler: Kuşkonmaz, ravent, yaprak ve sap kereviz -  Yaprakları yenenler: Lahanalar, ıspanak, pazı, semizotu, marul, salatalar, ebegümeci, maydanoz, tere, dere otu, roka, nane, hindiba -  Meyveleri yenenler:
  1. Olgunlaşmamış: Biber, patlıcan, hıyar, yazlık kabaklar, taze fasülye, taze bezelye, taze bakla, börülce, bamya…
  2. Olgun: Domates, Biber, kavun, karpuz, kışlık kabaklar…
-  Kuru ve taze tohumları yenenler: Fasulye, bakla, bezelye, börülce, tatlı mısır… -  Çiçek ve çiçek tablası yenenler: Enginar, karnabahar, brokoli…

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.