tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

19.9.2014 08:43:36

Bergamalı pamuk üreticisi tohumluğa yöneldi

Elyaf uzunluğu ve kalitesi bakımından Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yer alan Bergama pamuğunun üretim alanı azaldı. Üreticiler pamuktan istedikleri kazancı sağlayamayınca, önceden 250 bin dekar olan Bergama’daki pamuk üretim alanı 63 bin dekara kadar geriledi. Üreticilerin yeni geçim kaynağı ise tohumluk üretimi oldu. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergama, ayçiçeği ve mısır tohumu üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli üretim merkezine dönüştü. Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergama’nın özel tohumluk bölgesi olduğunu ve son yıllarda özel firmaların ilgi odağı haline geldiğini söyledi. 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu’nun ve buna bağlı olarak çıkarılmış olan Tohumlukların Yetiştirileceği Özel Üretim Alanlarının Özellikleri ve Bu Alanda Uyulması Gereken Kuralların Belirlenmesi Hakkındaki Yönetmelik olduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, “Bölgemizde 13 tane tohum firması faaliyet gösteriyor, 60 bin dekar alanda tohumluk mısır, 25 bin dekar alanda ise tohumluk ayçiçeği yetiştiriliyor. 4 bin civarında üretici ile sözleşmeli tarım yapılıyor. Bergama özellikle iklimi, rüzgarı ve toprak yapısıyla tohum yetiştirme konusunda çok önemli bir bölge. Bölgemizde ekilen tohumların çimlenme oranı yüzde 98. Oysa dünyada bu oran yüzde 80 civarında. Dolayısıyla özel firmaların vazgeçemeyeceği bir bölge. Özellikle izolasyon çok iyi bir şekilde uygulandığı için tohum çeşitleri korunuyor” şeklinde konuştu. Sözleşmeli tarım modelinin ilçede başarıyla uygulandığını kaydeden Taşkıranoğulları, bu üretim modeli sayesinde hem üreticinin masraflarının anlaştığı firma tarafından karşılandığını hem de pazarlama sorunu olmadığını ifade etti. Taşkıranoğulları, ilçede üretilen ayçiçeği tohumlarının yüksek kalitesi nedeniyle ayçiçeği tarımında dünyada önemli bir yere sahip ülkelerce tercih edildiğini belirterek, “Ürettiğimiz ayçiçeği tohumlarının yüzde 80’i ihraç ediliyor, yüzde 20 iç piyasaya yetiyor. Arjantin'e, Brezilya’ya, Afrika’ya ve Avrupa’nın her ülkesine buradan tohumluk ayçiçeği gidiyor.. Ekonomik anlamda iyi bir geliri olduğu için üreticiler tarafından da tercih ediliyor” diye konuştu. Pamukla ilgili diğer haberler için bkz: http://www.tarlasera.com/cukurovada-pamuk-uretimi-artti/  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.