tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.9.2014 08:23:49

Birton eriği dünyayı geziyor

Afyon Sultandağı’nda yetiştirilen birton eriği, Irak başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde ciddi talep gören erikler, bu pazarlara Irak’ın Zaho bölgesinden dağıtılıyor. İlçede meyvecilik alanında faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Halis İpek, miktarı az da olsa birton eriğinin Türkiye'de en fazla yetiştirildiği bölgenin Sultandağı olduğunu söyleyerek, "İlçemizde geçen yıl 8 bin ton civarında olan erik üretiminin bu yıl 4 bin tonda kalacağını tahmin ediyoruz. Mürdüm ya da ton eriği de denilen birton eriği, son yıllarda Irak pazarının açılmasıyla üreticisine kazandırmaya başladı. Kilogram bazında geçen yıl 40 kuruş, önceki yıl ise sadece 12 kuruştan aldığımız ürünün fiyatı bu yıl 95 kuruşa yükseldi. Üretici biraz kazanmaya başladı. Önceden üreticiler eriği ya ağacında bırakırdı ya da çöp gibi dökerdi. Ancak üreticiler bu yıl kirazdan kazanmadığını birton eriğinden aldı" dedi. Eriğin Irak başta olmak üzere Mısır, Ürdün, Suriye gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine gönderildiğini ifade eden İpek, "Sultandağı'ndan Irak'ın Zaho bölgesine gönderiyoruz. Burası adeta bir pazar gibi. Buradan da alıcılar diğer ülkelere gönderiyor. Mısır, Ürdün ve Kuveyt'e Zaho'dan götürüyorlar. Bu hafta 20 tır erik gönderdik. Bir tır 25 ton alıyor. Bu yıl buralardan sadece Zaho'ya bin tonun üzerinde erik gider" şeklinde konuştu. İpek, birton türü eriğin sofralık olmasından ziyade kışın tüketilmek üzere kurutmalık olarak değerlendirildiğini belirterek, kış aylarında meyve suyu olarak tüketimin de bu erikten sağlandığını söyledi ve ekledi: "Bu üründen dekarda 5-6 ton alınabiliyor. 20 yıldır üreticisine acı çektiren erik, bu sene iç ve dış piyasalardaki taleple yüzleri güldürüyor" ifadesini kullandı.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.