tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.8.2014 08:21:13

Kirazda beklenen ihracat gerçekleşmedi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre kiraz bu yıl hem üreticiyi hem de ihracatçıyı memnun etmedi. Hasattan önce meydana gelen yağışlar nedeniyle Türkiye’nin üretiminde birinci olduğu kirazda beklenen hasat alınamadı. Uludağ Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı; İzmir, Manisa, Isparta, Afyonkarahisar ve Çanakkale'de yetişen ve uzun raf ömrü sayesinde ihracata uygun olan kirazda, bu yıl 145 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Kirazda, geçen yıl 155 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bu yıl daha fazla rekolte ve ihracat geliri beklendiğini ifade eden Çalı, “Başta dolu ve sağanaklar olmak üzere doğal etkenler, verim kaybı ve ihracatta azalma yaşanmasına neden oldu” dedi. Çalı, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde dolunun, Isparta Uluborlu'da ise yağışların ürüne zarar verdiğini belirtti ve: "Uluborlu kiraz tedarik yönünden önemli bir merkezdir. İhracatçılar geçtiğimiz yıllarda buradan alım yapıyordu. Fakat bu sene yağışla oluşan zarar nedeniyle, Uluborlu'dan ihracat için neredeyse hiç ürün alınamadı. Afyonkarahisar ve Çanakkale'de de benzer sorunlar yaşandı. Dalında çatlayıp kaybedilen ürünlerin yanı sıra alınan ürünlerde de fire oranı yüzde 40-50'lere çıktı. Bu kirazın raf ömrünü de olumsuz etkiledi. Kiraz ihracatında bu nedenlerden dolayı geçen yıla göre 10 milyon dolar azalma oldu." Türkiye'nin, üretimi her yıl artan kirazın ihracatında da iddialı bir konumda bulunulduğunu hatırlatan Çalı, "Beklentinin fazla olduğu bir ortamda geçen yılın rakamlarına dahi yaklaşılamaması önemli bir kayıp. Kiraz ihracatının bu yıl daha da artacağını 160-170 milyon dolarlık seviyeye geleceğini ön görüyorduk. Kayıplar üretici ve ihracatçıyı zor durumda bıraktı" dedi. En fazla kiraz ihracatının Almanya ve Hollanda gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya'ya yapıldığına işaret eden Çalı, Uzak Doğu'ya da ihracat yapabilmek için gerekli girişimlerin sürdüğünü dile getirdi. Çalı, yağıştan dolayı oluşan zararın sigorta kapsamında olmadığını, alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.