tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.8.2014 08:01:34

Kuru incirde jeotermal santral korkusu

Türkiye’nin dünyada üretimde ve ihracatında söz sahibi olduğu kuru incirde jeotermal yatırımların tehdit oluşturmasından endişe ediliyor. Jeotermal yatırımlarının arttığı Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes havzalarında üreticilerin incir ağaçlarında meydana gelen yaprak dökülmesiyle ilgili şikayetleri bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Geçen yıl hem rekolte hem de kalite açısından kuru incirde iyi bir sezon geçirildiğini belirten Tariş İncir Birliği Genel Müdür Vekili Dr. Sacide Karabat, bu yıl kaliteyi etkileyebilecek bir konunun da son 1 haftadır üreticilerden gelen yaprak dökülmesi şikayeti olduğunu söyledi. Bunun aşırı sıcaklıklar, hastalık ve zararlardan kaynaklanabileceğini ifade eden Karabat, “Bizce en önemli sebep bölgede jeotermal santral yatırımlarının artması. Jeotermal enerji nedeniyle bölgede nem oranlarının artması, bunun yanı sıra yeraltında kükürtün açığa çıkması ve o kükürtün de asit yağmuru halinde inciri olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Geçen yıl üreticilerimiz zeytin ağaçlarının da etkilendiğini söyledi. Önümüzdeki günlerde Ege ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakülteleriyle, Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’nün bu bölgede inciri etkileyip etkilemediği konusunda bilimsel çalışma yapmasını talep edeceğiz. Böyle bir sıkıntı varsa geç olmadan harekete geçilmesi lazım. Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar bu konuda önlem almalı" dedi. Şu anda kaliteyi etkileyen çok büyük kriter bulunmadığını dile getiren Karabat, son zamanlardaki nemli havanın bölgede sabah çiği denilen olayı ortaya çıkardığını söyledi ve ekledi: “İncir nemi sevmez. Çatlak incir diye tabir ettiğimiz durumun ortaya çıkması kalite kaybına neden olur. Nem, rekolteyi etkileyebilir. İncir sadece Ege Bölgesi’nde Küçük ve Büyük Menderes Havzası'nda yetişiyor. Bu havzanın en önemli özelliği de doğu ve batı rüzgarlarının dönüşümlü esmesi. Devamlı nemli havanın esmesi inciri olumsuz etkiliyor.”

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.