tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.6.2014 07:30:45

Karpuzda ‘kabak’ tadı sevilmedi

Karpuzun rekoltesini arttırmak için kabak kökü aşılanması, ürüne olan ilgiyi azalttı. İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, aşılama nedeniyle karpuzda hem renk hem de tat ve aroma olarak değişiklik yaşandığını, karpuzun eski lezzetini bulamayan tüketicilerin de hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. Doğan, karpuzda kabak aşı sorununun giderek büyüdüğünü söyleyerek, Antalya ve Çukurova’da turfanda olarak yetiştirilen karpuzların tüketiminin düştüğünü belirtti. Üretilen karpuzun yüzde 60’ının kabak aşılı olduğunu dile getiren Doğan, “Bu işten üretici de tüketici de tüccar da zarar ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kabak aşılı karpuzu yasaklamalı” dedi. Karpuzun kabak aşılı olmasından dolayı satılmadığını belirten Doğan, şöyle konuştu: “Üretim bölgelerinden İzmir Sebze Meyve Hali’ne gelen kamyon ve tırlar, tüketimin az olması sebebiyle yükünü boşaltmak için beklemek zorunda kalıyor. Adana'da ve Antalya'da sera ve naylon altı, turfanda dediğimiz karpuz piyasaya sürülüyor. Karpuz fidelerinin kabağa aşılanmasıyla üretiliyor. Üretici daha fazla tonajda üretim yapmak için kabak aşılı karpuzu tercih ediyor. Doğal karpuz üretiminde bir dönüm arazide 5-6 ton karpuz üretilebiliyorsa, kabak aşılı karpuzda üretim 11-12 tona kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.