tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.5.2014 13:41:47

Aşılı bademe yeni alıştık!

 

Türkiye’de badem bahçeleri son 5 yılda iki kat genişlese de üretim henüz iç pazara yetmiyor. Kaliteli üretim için ise en az 50 dönüm arazi ve iyi bir bakım yeterli. Badem, kendisi gibi kuruyemiş olarak tüketilen ceviz, fındık, yerfıstığı gibi ürünlerden bitki özellikleriyle ayrılıyor. Gülgiller ailesinin bir üyesi olan badem, kendisini neredeyse “lüks” bir yiyecek olarak kabul ettiren tüketim değeri ile de diğerlerinden ayrılıyor. Çoğu kabuklu yemiş gibi tatlı gıdalara da sıkça misafir olan bademi sanayiye yönelik en önemli karşılığı ise kozmetik ürünü olarak kullanılan badem yağı. Kişisel bakım amacıyla cilt ve saçlara uygulanan badem yağı, tıpkı meyvenin kendisi gibi değerli bir ürün.

İhracata en az 5 yıl var

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyet gösteren Panç Fidancılık'tan Bayram Panç, "Bademde talep henüz arzı karşılamıyor” diyor. “Türkiye aşılı badem teknolojisine yeni adapte oldu. Yanı başımızdaki İran bizden çok daha ileride" diyen Panç, "Badem bitkisinin tam verime oturması için 5-6 sene beklemek gerekli. Ama destekler devam ederse 5-10 yıl içinde geniş çaplı ihracatçı bir konuma geçebiliriz” yorumunu yapıyor.

İç bütünlüğü önemli

"Badem kırsal alanı sever. Fazla su istemez. İlaca da çok fazla ihtiyaç duymaz” diyen Panç, kaliteli bademi şöyle tarif ediyor: "Elle kırılıp kabuktan kolay ayrılmalı, içi bir bütün halde olmalı ve albenisi olmalı. Lezzet olarak pazara en uygun olanlar Nonpareil denilen çeşitler. Bunlar daha çok kıyı bölgelerde yetişir ve erken açar."

Bitki besleme kilit nokta

Şanlıurfa'da badem üreticiliği yapan Nuri Günbeyi’ye göre kilit sözcük bitki besleme. “Üreticiler bahçecilikte yaprak gübresinin bitkiye olan etkisinin henüz yeteri kadar farkında değil” diyen Günbeyi, “Biz bu uygulamaları yapıyoruz ve bitki besleme yaptığımız yer ile yapmadığımız yer arasındaki farkı net olarak görebiliyoruz. Bitki besleme uygulanmayan ağaçlarda çiçek zayiatı veriyoruz. Meyve küçük kalıyor. İç randımanı düşük oluyor” şeklinde konuşuyor.

Kaliteli olsun yeter!

Adana-Yumurtalık'ta 400 dönümde badem üretimi yapan Ali Küpeli, "Malınız olduğu sürece alıcı bulmada sorun yok. Büyük ölçüde çerezcilere satılıyor ve büyükşehirlere gidiyor. Yeter ki kaliteli olsun" diyor.

Bademde önce tam verime sonra da istikrarlı bir kazanç alanına sahip olmak için sabırlı olmak gerekiyor. Başta bitki besleme olmak üzere gerekli üretim koşulları sağlandığı ölçüde gidilecek yol da kısalmış olacak.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.