tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.5.2014 07:28:12

Pancar üreticisine Karadrina uyarısı

Çukurova’daki pamuk tarlalarında sıkça görülen ve pamuk üreticilerinin korkulu rüyası olan Karadrina zararlısı, İç Anadolu’daki şeker pancarı tarlalarında da görüldü. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, pancar üreticileri ilaçlama yapmaları konusunda uyarıldı. KOP İdaresi Tarım Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh Boyraz, pancar üreticilerinin bu yıl tarlalarında daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni bir zararlının tehdidi ile karşı karşıya olduklarını bildirdi. Çizgili yaprak kurdu adıyla da bilinen Karadrina zararlısının, kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu bu yıl Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’da tarım alanlarına zarar vermeye başladığını söyleyen Boyraz, “Normalde İç Anadolu’da çok fazla görülmeyen Kurtçuk, başta şeker pancarı ve ayçiçeği olmak üzere diğer ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye başladı” açıklamasında bulundu. Boyraz, Karadrina zararlısının erken fide döneminde yaprakları yiyerek şeker pancarına zarar verdiğini belirtti ve şöyle devam etti: “Karadrina olarak da bilinen bu zararlının ergini bir kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan kurtçuk, şeker pancarının taze yapraklarını yiyerek pancarda ciddi zarar oluşturur. En az 100 pancarda 10 tırtıl veya kurtçuğa rastlanıldığı zaman hiç beklemeden ilaçlama yapılması gerekir.“ İlaçlamaların, sabahın çok erken saatleri ile akşam serinliğinde bol su ile yapılması gerektiğini dile getiren Boyraz, “Bu zararlıya bazı ilaçların etkili olmadığını, bazı ilaçlara karşı da direnç kazandığını biliyoruz. Bu nedenle üreticimize, konunun uzmanlarına danışarak ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlama, ilk evre nesillerine karşı düzgün yapılırsa, daha sonraki nesillerin çoğalması ve ortaya çıkması engellenmiş olacaktır” açıklamasında bulundu. Boyraz, Karadrina zararlısının şeker pancarı dışında ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun ve karpuz gibi ürünlere de zarar verdiğini söyleyerek, ilk ilaçlamanın çok önemli olduğunu vurguladı. KOP İdaresi İyi Tarım Uygulamaları Ekip Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ise, bölgede incelemede bulunduklarını ve amaçlarının üreticilerin yaşadıkları sorunları yerinde görerek sorunlara sağlıklı çözüm önerileri sunmak olduğunu belirtti.  

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.